Nu este o scuză pentru el, dar e bine să înțelegi și punctul lui de vedere. Unii bărbați nu știu cum să reacționeze în situații dificile, iar alții au învățat din familie că femeia trebuie să se ocupe de tot. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu remarcă două tipuri de cazuri: cele în care într-un moment de criză el refuză să se implice sau cel în care modul acesta de a acționa sau, mai bine zis, de a nu acționa este permanent.

Situațiile de criză îl depășesc

Sunt două situații diferite”, spune Cristina, adăugând: „dacă discutăm de primul caz, ne putem imagina că, în afară de contextul menționat, soțul te ajută în casă cu tot ce e necesar. Totuși, dacă un necaz s-a abătut asupra familiei voastre și ai nevoie de mai mult sprijin din partea lui, tot ce poți face este să îi spui acest lucru. Sună ciudat, însă există bărbați care nu știu ce să spună sau ce să facă în situații de criză”, remarcă psihologul. Unii soți nu suportă să își vadă soția bolnavă sau deprimată. Pentru ei, ea reprezintă punctul lor de sprijin și, atunci când ea se clatină, nici ei nu își pot păstra echilibrul. În același timp, partenera simte că are nevoie de mai mult ajutor. Îl cere, dar nu în cel mai bun mod. Poate să plângă, să îi facă reproșuri sau să țipe la el. Toate aceste manifestări pot fi absolut normale în situația dată, dar nu vor face decât să înrăutățească lucrurile.

Nu știe să getioneze momentele dificile

Psihologul remarcă: „ce nu știe femeia este că acest comportament de evitare al soțului apare pentru că el nu știe cum să gestioneze aceste împrejurări”. Sfatul specialistului este să vorbești cu bărbatul, să-i spui clar și direct ce așteptări ai și în felul acesta îi va fi foarte clar. Evită să îi faci reproșuri, pentru că mai mult vei înrăutăți lucrurile. Totodată, înarmează-te cu răbdare pentru că va dura ceva până când el își se va schimba.

Sursa foto: thinkstockphotos.com