Situația aceasta era foarte des întâlnită în trecut când femeia depindea încă de bărbat – financiar, dar nu numai. În prezent, o mamă poate alege mai ușor să divorțeze pentru că, de obicei, se descurcă bine și singură”, observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Sunt însă multe doamne care rămân într-o căsnicie și suportă nefericirea pentru că ele cred că e mai bine așa pentru copii.

Fără câștig pe termen lung

Psihologul este de părere că o femeie care gândește așa ar trebui să se întrebe de unde vine nemulțumirea ei față de soț: dacă a abuzat-o fizic, dacă e alcoolic, a înșelat-o sau, pur și simplu, este vorba de neînțelegeri minore, dar nenumărate. ”Dacă din acel mariaj a dispărut dragostea, există certuri și discuții violente, tensiuni și zile întregi în care partenerii nu își vorbesc sau se tachinează răutăcios, în mod sigur copilul nu are de câștigat din faptul că rămâneți împreună”, spune Cristina adăugând. ”Însă dacă mama alege să suporte nefericirea, trebuie să știe că aceasta va fi dublată de frustrarea dată de efortul de a-și ascunde lacrimile și tristețea în fața celui mic. Pe termen lung, acest comportament generează uzură, tensiune, boli pe fond nervos și multe altele. Pe scurt, efortul nu merită și nu există nicio garanție că minorul este fericit”.

Soți fericiți = familie fericită

Pe de altă parte, dacă este vorba doar de nemulțumiri de moment, de mici defecte care pot fi schimbate în bine sau acceptate așa cum sunt, puteți merge mai departe. Dar ar fi bine să vă rezolvați tensiunile dintre voi pentru a crea o atmosferă agreabilă acasă și – de ce nu?- pentru a avea o viață fericită în familie. Vorbiți despre problemele pe care le aveți și încercați să găsiți împreună rezolvarea lor. Nu ar fi bine să-l folosiți pe cel mic ca pe un paravan pentru a nu privi în față adevăratele dificultăți pe care le aveți. Nu uita că cei mai fericiți copii sunt cei care au părinți fericiți. Pentru a se dezvolta sănătos au nevoie de un mediu în care nu neapărat că nu există conflicte, dar aceastea sunt rezolvate cu calm și soții au o relație care îi face să se simtă mulțumiți.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

 Copiii își dau seama

”Cei mici sunt foarte fini observatori ai limbajului non-verbal și își dau seama imediat când părinții sunt supărați, certați sau nu se mai iubesc. În ciuda faptului că nu înțeleg tot ce se întâmplă, cu siguranță știu că ceva este în neregulă. În astfel de cazuri, modelul oferit este disfuncțional, iar, ajunși la maturitate, ei vor repeta ce au văzut acasă. Cea mai buna soluție pe termen mediu este consilierea psihologică prin care se remediază deficiențele de comunicare, se analizează și se gestionează conflictele. După aceste încercări se poate lua o decizie – de a rămâne împreună sau de a divorța. Este ideal ca ambii parteneri să fie de acord, dar se poate întâmpla să nu fie așa. Dacă se despart, este bine să stabilească un set de reguli de creștere a copilului și de ajutor financiar al celui la care rămâne minorul. Mai apoi, cei doi vor discuta cu el și îi vor explica starea de fapt astfel încât să înțeleagă că nu este vina lui.”

Sursa foto: flickr.com