Să te împaci cu o rudă cu care te-ai certat nu este o problemă simplă și nu este bine să nu te ocupi de ea. ”Un conflict cu cineva din familie, dar nu numai, ne încarcă emoțional foarte mult”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Specialistul subliniază că există multe efecte negative. ”Practic, ne schimbă modul de a gândi. Nu mai reușim să relaționăm eficient cu cei din jur. Creează conflicte interioare care duc la insomnii, la scăderea stimei de sine, la excludere (sau auto-excludere ) socială. Toate consecințele unei altercații între rude sunt negative. Dar și împăcarea este grea, mai ales atunci când orgoliul nu ne voie facem primul pas”.

Importanța concilierii cu o rudă cu care te-ai certat

Pentru a reuși să înțelegem mai bine la ce duce vrajba cu o anumită persoană, psihoterapeutul ne dă ca exemplu ”un experiment psihologic pe care l-a făcut un profesor. Și-a rugat elevii să aducă la școală cartofi pe care au scrijelit numele celui cu care erau certați. Dacă erau mai multe persoane, aduceau mai mulți cartofi. După aceea, dascălul le-a spus să-i ia peste tot cu ei: în metrou, autobuz, la cantină, la antrenamente , la meditații, etc. Astfel, copiii au conștientizzat mai multe lucruri. Nu era vorba doar de povara considerabilă la cărat, dacă erau mai mulți cartofi, ci apăreau și alte probleme. Cu timpul, se alterau și produceau alte consecințe: miros urât, respingerea de către cei din jur etc”.

Află cum poți transforma un conflict într-o oportunitate

Schimbarea e cheia pentru a te împăca cu o rudă cu care te-ai certat

Schimbarea este cheia concilierii. Rezistența și rigiditatea nu îți vor face bine. Uneori, credem că a fi supărați pe cineva este dreptul nostru. Ne încrâncenăm împotriva celui care credem că ne-a greșit. Dar, de cele mai multe ori, ne facem nouă înșine rău. Această stare sufletească are și consecințe negative asupra sănătății. Crește tensiunea arterială și riscul de a face boli cardiovasculare. Pe de altă parte, încordarea și stresul pe care le trăiești în această situație au efecte negative și în ce privește sistemul imunitar.

Sursa foto: 123rf.com