Iertarea părinților este necesară pentru oricine. Nu există familii perfecte. Toți am fost răniți sufletește de părinții noștri, unii mai puțin, iar alții mai mult. Pentru a avea vieți împlinite și a ne putea ocupa, la rândul nostru, bine de copiii noștri, este bine să-i iertăm pe cei care ne-au greșit.

Citește și: Iertarea este baza pentru o relație de cuplu împlinită

De ce este greu să ne iertăm părinții

Cel mai greu este să ne iertăm părinții. Ne doare mai tare răul pe care ni l-au făcut cei apropiați. Rana se întipărește în sufletul nostru și poartă numele de traumă. Se întâmplă uneori să uităm și, totuși, ne influențează negativ viața.

Psihoterapeutul Anda Mogoș spune că ”este bine să fii conștientă de greșelile pe care le-au făcut părinții tăi față de tine. Nu pentru a-i învinui, ci pentru a-ți da seama că ai o problemă pe care trebuie să ți-o tratezi. Dacă ai o plagă la mână, ți-o pansezi. Însă nu același lucru se întâmplă în multe cazuri cu problemele sufletești. De multe ori, le acoperim și mergem așa cu ele prin lume. Apoi, când cineva încearcă să ne mângâie, îl respingem sau chiar reacționăm violent. Nu este vina acelei persoane, dar ea nu știe că ne-a atins un punct dureros”.

Iertarea părinților, cheia pentru o viață împlinită

La prima vedere, a-i ierta pe cei care au greșit față de noi pare ceva neimportant. Totuși, numai așa vom reuși să ne vindecăm rănile din trecut și să putem duce vieți împlinite în care nu purtăm după noi povara resentimentelor. Uneori, problemele pe care le-am întâmpinat în familie par mici, insignifiante sau noi ne simțim vinovați să fim supărați chiar pe cele care ne-au născut. Dar în momentul în care negăm că ni s-a făcut răul, nu suntem în stare nici să ne împăcăm, nici să depășim dificultățile care apar. Așa că nu ne mai rămâne decât să repetăm erorile părinților noștri față de copiii noștri.

Citește și: Greșelile părinților se reflectă în comportamentul copiilor

De ce e importantă iertarea părinților

Nu e vorba doar de a restabili relațiile cu cei dragi, ci chiar de sănătatea ta emoțională și chiar și fizică. Poate nu îți dai seama ce cantitate de energie irosești și care sunt efectele asupra corpului tău. Atunci când ții sentimentele negative în tine, ai nevoie de un efort uriaș pentru a le ascunde sau a le trăi. Decenii de furie și ostilitate pot să-ți taie ani de viață fără ca măcar să-ți dai seama. Fără să ne iertăm părinții și să ne vindecăm, rămânem blocați emoțional la vârsta primelor traume pe care le-am trăit. De aceea, întâlnim mulți adulți infantili sau ne surprindem chiar pe noi că ne purtăm copilărește. Ne înfuriem din nimic sau facem greșeli sau gafe colosale care ne pun în pericol relațiile sau viața profesională.

Citește și: Părinți manipulatori. Cum scapi de sub tutela părinților care vor să-ți conducă viața și după ce ai devenit adult

Resentimentele te fac să suferi

La suprafață, iertarea părinților poate părea nesemnificativă, dar iertarea mamei sau tatălui tău este, de fapt, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a îmbunătăți calitatea vieții tale. Chiar resentimentele ușoare perpetuează un ciclu de durere emoțională și suferință care îți poate afecta în mod negativ relațiile de adult, finanțele și bunăstarea generală. Acestea te țin la distanță de dragostea și fericirea pe care le dorești și le meriți.

 

Citește și: Rugăciunea de iertare îți despovărează sufletul și mintea

Iertarea părinților. Modul de a ne vindeca sufletul

 psihoterapeut Anda Mogoș http://www.soulcare.ro

psihoterapeut Anda Mogoș www.soulcare.ro

”Pentru a avea relații împlinite, este nevoie să ne conștientizăm punctele vulnerabile și să ne vindecăm. Uneori, este de ajuns să scriem într-un jurnal sau să vorbim cu o persoană apropiată ori chiar cu cel care ne-a lezat. În alte cazuri, când suferința este mai mare, este nevoie de ajutorul unui specialist. Nu în ultimul rând, dacă ești părinte, este clar că vei face tot ce știi și poți mai bine pentru copilul tău. Totuși, oricât te-ai strădui, îl vei răni. Nu ar trebui să te descurajezi și nici să-ți trasezi standarde de neatins. Ideal este ca, atunci când realizezi că ai făcut ceva ce nu trebuia, să-ți ceri iertare față de el. Nu este un semn de slăbiciune, ci de putere. Așa îl vei învăța că toți oamenii greșesc, dar că important este să recunoaștem, să ne îndreptăm și să ne împăcăm,” spune psihoterapeutul Anda Mogoș.

Sursa foto: 123rf.com