Poveștile cu feți-frumoși sau comediile romantice își au locul lor, dar atunci când îți ghidezi viața după așteptări nerealiste, vei avea parte de nefericire. Ar trebui să revizuiești acele idei care în loc să te ajute, îți subminează relația cu soțul tău. Am inventariat împreună cu psihologul Cristina Ion-Rădulescu o parte din credințele eronate pe care le putem avea despre căsnicie.

”El mă face fericită”

Multe femei consideră că ”soțul este cel care trebuie să le confere echilibru și fericire”, constată specialistul care observă că singurele în măsură să facă asta sunt ele însele, în niciun caz partenerul. Cei mai mulți cred că cea mai importantă într-o relație este compatibilitatea sexuală. Cristina spune că ”este importantă, dar nu este singura. În plus, sunt cupluri care nu au rezonat bine pe plan fizic de la început, dar care învață să se descopere reciproc și să ajungă la împlinire și în acest plan”. Bineînțeles, lucrurile merg bine în situația în care cei doi au alte puncte de legătură, își doresc mult să fie împreună și au suficientă maturitate. Și invers, dacă există compatibilitate sexuală, dar acesta este singurul lucru care îi ține împreună, relația nu are un viitor prea bun.

”Se va plictisi de mine”

Psihologul vorbește și despre o altă părere care aduce de multe ori nori negri din senin asupra unor căsnicii care ar putea fi fericite: aceea că ”în relația de lungă durată intervine plictiseala și sigur celălalt mă va înșela”. Cristina spune că afirmația de mai sus nu este neapărat adevărată. ”Fiecare membru al unui cuplu trebuie să aibă și activități separate, dar mai ales împreună. Gradul de intimitate trebuie să rămână constant, nu să scadă. Pentru aceasta, este important să faceți lucruri interesante, despre care să puteți discuta. Astfel, veți avea și alte subiecte decât lista de cumpărături și plata facturilor, iar relația își va păstra farmecul”.

”Nu voi fi niciodată singură”

Unele femei consideră că dacă se căsătoresc, nu vor mai fi niciodată singure. De aici ar putea veni fie suferința nejustificată când soțul alege să mai iasă la o bere cu amicii, fie dorința de a-l acapara cu totul – de a merge peste tot cu el, ceea ce l-ar putea face să se simtă sufocat. Altele își doresc să aibă supremația în cuplu, să decidă ele. Ca urmare, superstiția de a-l călca pe pantof la cununie. Totuși, dacă reușesc nu vor fi prea fericite, pentru că toată greutatea relației va cădea pe ele: va trebui să rezolve toate problemele. Cine și-ar dori asta? Totodată, de aici pot porni multe certuri și lupte pentru putere. Ar fi bine ca amândoi să respecte dorințele și libertatea celuilalt pentru a putea avea o familie fericită și mulțumită.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

”Soțul telepat”

”Am avut mai multe cupluri care mi-au trecut pragul cabinetului și care aveau idei greșite despre căsnicie care le făceau viața mai grea. De exemplu: ”el/ea trebuie să știe când sunt supărată”. Bineînțeles că celălalt nu știe ce vrei tu să îi transmiți telepatic. Nimeni nu citește gândurile celuilalt și dacă cineva nu îți spune lămurit ce simte nu ai cum să cunoști cu exactitate situația celuilalt. Alte cliente mi-au spus despre partener: „Nu mă mai face fericită / nu mă mai face să zâmbesc”. Dacă și tu gândești așa, este important de analizat ce s-a schimbat în modul tău de a te raporta la el și să vezi de ce nu îl mai găsești agreabil. Nu e ceva cu el, ci este un simptom al relației voastre pe care amândoi trebuie să îl analizați.”

Sursa foto: flickr.com