Comunicarea în cuplu poate intra în impas din diverse motive, de exemplu:
- se activează orgolii, traume anterioare, temeri sau şabloane educaţionale diferite.
- comoditatea unuia dintre parteneri, ce determină în prima fază supraresponsabilizarea celuilalt şi de aici apar oboseala, lipsa timpului pentru îndeplinirea propriilor nevoi, frustrări.
- gelozia. Gelozia este de fapt o frică şi în acest caz ar trebui identificate cauzele mai profunde ale acestei frici.
- infidelitatea unuia dintre parteneri. Şi aici lucrurile sunt mai complicate! A fost un eveniment sau un întreg proces? Ce anume pare să fi provocat totul – a existat un factor intern sau extern, care a determinat anumite acţiuni, o anumită motivaţie? Care ar putea fi consecinţele şi ce preţ este pregătit fiecare să plătească, acum sau pe termen lung?
Schimbă modul de abordare
“Într-o relaţie, ambii parteneri trebuie să facă faţă, în timp, anumitor schimbări – orice legătură este dinamică, evoluează, se transformă! De exemplu, pentru a face o prăjitură se urmează o reţetă, în care se pun o listă de ingrediente, în anumite proporţii, iar rezultatul este în consecință. Dacă vrem alt gust sau altă aromă trebuie să modificăm reţeta iniţială – fie schimbăm ingredientele, fie cantităţile şi astfel rezultă o altă prăjitură, diferită de cea iniţială. La fel se întâmplă şi într-o relaţie. Făcând aceleaşi lucruri vom ajunge la acelaşi rezultat. Dacă vrem să schimbăm rezultatul, atunci trebuie să modificăm aportul nostru în relaţie!” explică Anca Kosina, psiholog și psihoterapeut.
Sursa foto: 123rf.com / Mirko Vitali
Urmărește-ne pe Google News
Parteneri
Parteneri
Vedete
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Horoscop