Mulți sunt curioși să afle cum de unii dintre noi suntem normali sau homosexuali.

Întrebarea nu are, încă, un răspuns foarte precis, dar cercetătorii sunt de părere că este un lucru parțial genetic, și mai puțin influențat de stilul de viață.

Un studiu despre cum mediul înconjurător poate modifica chimic genele poate fi folosit ca dovadă că a fi homosexual nu este o alegere.

Homosexualitatea nu este o alegere

Un studiu din 2016, publicat în Archives of Sexual Behavior, a găsit legături într-o regiune specifică a cromozomului X marcat Xq28 și într-o altă regiune a cromozomului 8, cunoscută sub numele de 8q12, la peste 400 de frați homosexuali.

Trăsături precum culoarea părului, înălțimea și inteligența au variat între fiecare frați într-o pereche și între toate grupurile de frați.

Cu alte cuvinte, orice polimorfisme nucleotidice (SNP) – diferențe pe o singură literă din codul genetic – găsite în aceleași locații genetice din grup ar putea fi, probabil, asociate cu orientarea sexuală.

”Băiatul meu crede că e homosexual” – ce spune specialistul

Regiunea de pe cromozomul X, Xq28, a fost identificată anterior în anul 1993, de către Dean Hamer de la Institutul Național de Sănătate al Statelor Unite din Bethesda, Maryland.

Cu toate acestea, este nevoie de și mai multă muncă pentru a determina genele specifice implicate și modul în care acestea funcționează, inclusiv dacă există gene echivalente la femei.

Studiul oferă cercetătorilor potențialul de a restrânge mai puține gene legate de preferințele sexuale.

Credința că homosexualitatea este genetică poate crea un paradox.

De exemplu, homosexualii au cu 80% mai puțini copii decât heterosexualii, ceea ce sugerează că genele nu vor fi transmise și în cele din urmă vor dispărea.

Homosexualitatea și epigenetica

Un studiu din 2015 publicat în Science a folosit epigenetica pentru a arăta ca toată lumea să aibă o genă homo, dar este contrară dacă atașarea unei grupări metil la anumite regiuni ale ADN-ului este declanșată și activată.

La analizarea gemenilor homosexuali și heterosexuali, cercetătorii au descoperit că un model specific de metilare este strâns legat de orientarea sexuală.

Modelul a fost capabil să prezică sexualitatea bărbaților cu o precizie de 70%.

O genă specifică homosexuală nu a fost găsită, dar există date științifice care sugerează că orientarea sexuală este legată de genetică la nivel molecular.

Studiile anterioare au descoperit că nașterea unui fiu crește șansele de homosexualitate la următorul fiu cu 33%.

Prea mult păr. De ce oare?

Oamenii de știință cred că corpul femeii ajustează nivelul androgenilor în uterul ei, deoarece are mai mulți fii, iar androgenii interacționează cu genele pentru a produce homosexualitate.

Comunitatea științifică are încă mult de parcurs când vine vorba de studierea cauzelor homosexualității.

În prezent, majoritatea cercetărilor se concentrează doar pe bărbații homosexuali și pe neglijarea altor grupuri, cum ar fi lesbienele.

Studiile ulterioare asupra factorilor genetici și epigenetici ai homosexualității ar putea contribui la reducerea legilor homofobe din întreaga lume, demonstrând că nu este o alegere a stilului de viață.

Știința lucrează din greu la demonstrarea biologiei homosexualității, dar se ridică și întrebarea, chiar contează dacă cineva este normal sau gay?

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto