Ce faci atunci când te trezești că un coleg îți pune mâna ”ca din întâmplare” pe sâni? Dar dacă este vorba chiar de șeful tău? Ce faci când ești ținta unor aluzii sau a unor invitații cât se poate de directe cu tentă sexuală? Dar atunci când lucrurile merg și mai departe de atât? Hărțuirea sexuală la serviciu nu trebuie tolerată.

Ce este hărțuirea sexuală la serviciu

Hărţuirea sexuală constă în comportamente de ameninţare, constrângere, intimidare, umilire, realizate de către o persoană împotriva alteia. Aceste comportamente sunt de natură sexuală şi pot fi verbale, non-verbale sau fizice. De cele mai multe ori, persoana care hărţuieşte abuzează de funcţia pe care o are la locul de muncă, cu scopul de a obţine anumite beneficii de natură sexuală din partea persoanei hărţuite”, scrie Livia Aninoșanu într-un studiu despre hărțuirea sexuală la locul de muncă.

Campania online împotriva hărțuirii sexuale #MeToo a ajuns şi în România

Efectele negative ale hărțuirii sexuale la serviciu asupra victimei

Efectele negative ale hărțuirii sexuale la serviciu sunt variate. Victima poate suferi de depresie, anxietate, șoc, negare, stres, tulburări ale somnului, furie, teamă, frustrare, iritare, instabilitate emoţională, nesiguranţă, stimă de sine scăzută, izolare, autoblamare etc. Mai poate manifesta și somatizări ale problemei care se manifestă prin dureri puternice de cap, migrene, oboseală, afecțiuni dermatologice, gastrointestinale, tulburări de alimentaţie, creşterea tensiunii arteriale, tulburări hormonale etc. Profesional, persoana hărțuită poate greși mai des, depăși termenele limită, absenta de la locul de muncă sub diverse pretexte în încercarea de a-l evita pe cel care o necăjește.

Studiu: mamele cu mulți copii sunt mai eficiente la serviciu

Ce spune Legea despre hărțuirea sexuală la serviciu

Legislaţia din România sancţionează hărţuirea sexuală la locul de muncă. Articolul 223 din Noul Cod Penal, capitolul ”Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale” prevede că „pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com