Grooming-ul face ravagii în toată lumea. O treime dintre copiii și adolescenții care au între 9 și 19 ani care folosesc internetul spun că au primit comentarii sexuale nedorite prin email, chat sau mesaje text pe telefon (33 %). Totuși, numai 7 % dintre părinți și tutori legali cred că micuții lor au primit astfel de comentarii, arată un studiu făcut la Londra în care au fost intervievați tineri din toată Marea Britanie.

Grooming-ul, un pericol întâlnit mai des pe internet

Grooming-ul (ademenirea copiilor pentru scopuri sexuale) este mai puțin întâlnită în viața reală, unde părinții pot avea ceva mai mult control și cei mici sunt și ei avertizați ”să nu intre în vorbă cu personae străine”. Dar în mediul virtual, pare că nu prezintă nici un pericol să ia legătura cu un străin. El e departe și micuțul e în siguranță acasă.

Grooming-ul devine mai periculos pentru că pe internet fiecare își poate lua ce înfățișare vrea. Necunoscutul poate pretinde că este un alt copil de vârsta lui. Îl poate face foarte abil să i se confeseze și să se îndrăgostească de el. După aceeea, îi va da o întâlnire la care el se va duce fără să știe ce s-ar putea întâmpla. Există deja multe cazuri în care copii (mai ales fete) au consimțit să se întâlnească cu necunoscuți pe care i-au întâlnit pe internet și aceștia i-au forțat să întrețină relații sexuale.

Grooming-ul poate fi un pericol și în viața reală, în mediile pe care le frecventează copilul – în săli de sport, la școală, în cartier etc. Totuși, în aceste condiții este mai ușor de identificat și de prevenit.

Copilul tău e hărțuit pe internet?

Instruiește-ți copilul să se ferească de pericole

Grooming-ul online poate fi foarte ușor de practicat datorită rețelelor de socializare. Persoana adultă poate afla foarte multe despre copilul respectiv și poate pretinde că-i plac aceleași lucruri, că au aceleași pasiuni. Vor afla foarte multe și despre cercul de prieteni, familie, locurile pe care le frecventează. Apoi, vor înncerca să izoleze victima. Pot să flateze copilul și să-i promită anumite cadouri ori pot să-l amenințe și să-l intimideze pentru a obține control asupra lui.

Este important să-ți avertizezi copilul de astfel de pericole. Nu ar trebui să aibă cont pe o rețea de socializare înainte de 13 ani, dar și după aceea ar trebui să fie foarte atent. Nu trebuie să facă informațiile personale publice, ci să le dezvăluie doar prietenilor lui. Din această categorie ar trebui să facă parte doar persoane pe care le-au cunoscut în viața reală.

Citește și:

Copilul tău, vedetă pe Internet. E de bine, e de rău?