Este foarte greu să-ți vezi partenerul că devine depresiv sau tu să nu mai fii ca înainte. Problema nu este doar una individuală, ci afectează relația de cuplu. Această situație poate merge până la a duce căsnicia în criză. Vezi ce poți face pentru a nu ajunge acolo și cum pot fi evitate sau înțelese aceste greșeli pe care le fac persoanele depresive într-o relație.

Citește și: Cum recunoști un om care suferă de depresie? Există două tipuri de simptome

Greșeli pe care le fac persoanele depresive într-o relație: Simptome care pot exaspera partenerul

”Simptomele alterează calitatea vieții în general și pe cea a vieții de cuplu în particular. De multe ori, tocmai problemele cu partenerul duc la depresie, dar nu întotdeauna. Indispoziția, starea de apatie, lipsa chefului de a trăi și de a socializa, a energiei, stările de plâns și de durere psihică, la fel ca și agresivitatea și iritabilitatea care apar uneori pentru a masca celelalte simptome pot duce partenerul la exasperare”, explică psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: 5 lucruri pe care fetele rele NU le fac într-o relație

Greșeli pe care le fac persoanele depresive într-o relație: Mimează o stare de spirit bună

Dacă tu ești persoana care are această problemă, ar fi bine să fii atentă la indicii și să ceri ajutorul unui specialist. Nu încerca să mimezi o stare bună sau să amâni tratamentul. Această strategie va avea consecințe negative. În schimb, acțiunea rapidă și efortul susținut vă vor aduce din nou la lumină. Explică-i soțului, pe cât posibil, care sunt greutățile pe care le întâmpini și cere-i ajutorul. Altfel, boala poate eroda sănătatea emoțională a relației vostre. Nici din punct de vedere sexual lucrurile s-ar putea să nu meargă atât de bine. Toți acești factori duc la resentimente, mânie și izolare. Până și cel mai optimist om poate fi tras în această spirală care duce în jos.

Citește și: 4 semne că ești într-o relație toxică

Greșeli pe care le fac persoanele depresive într-o relație: Îi fac reproșuri partenerului

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonRealizează că starea ta sufletească s-a schimbat. Nu ești nebună, dar treci prin momente mai grele. Exprimă aceste dificultăți și fă-ți partenerul să înțeleagă ceea ce simți. Asigură-l că nu el este problema. Dacă o parte din insatisfacția ta vine și din relația voastră, ar trebui să-i spui asta. Totuși, discută despre ce anume te nemulțumește și cum s-ar putea schimba, nu-l acuza pe el. De exemplu, spune că ai vrea să îți facă mai des complimente și nu-i reproșa că niciodată nu auzi de la el un cuvânt bun.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com