Fie că ești căsătorită și nefericită, fie că ești singură și nu găsești persoana potrivită, fie că ai relații de scurtă durată și nu reușești să rămâi prea mult alături de cineva, această atitudine a ta s-ar putea să fie de vină. Forța gândurilor și a așteptărilor poate avea un impact uimitor asupra tutror relațiilor din viața noatră, nu doar asupra a celei de cuplu. Atitudinea pe care o adopți poate să-ți distrugă dragostea sau poate să o facă să înflorească. Și, de obicei, nimeni nu se gândește și nu vorbește despre acest lucru atât de evident.

„Mentalitatea de victimă” te face să alegi nefericirea

„Mentalitatea de victimă” te poate face să treci dintr-o relație într-alta și să ți se întâmple aceleași lucruri urâte cu alți bărbați. Poate e vorba de violență domestică sau doar de lipsa lui de implicare. Poate ai fost înșelată sau ai parte mereu de parteneri excesiv de geloși. Faci ce faci și dai întotdeauna peste același tip de bărbat care îți frânge inima și te dezamăgește. Când te întâlnești cu prietenele nu vorbești decât despre cât de mult rău ți-au făcut bărbații din viața ta, despre cât suferi și – de ce să nu fii sinceră cu tine însăți – te privești pe tine însăți ca pe o adevărată martiră. Este normal ca, din când în când, să ai nevoie să spui cuiva lucrurile negative care se întâmplă în viața ta și să fii consolată. Dar dacă acest lucru a devenit deja un obicei pentru tine, ar trebui să te oprești și să te întrebi ce ai putea schimba la atitudinea ta.

Greșeala se poate îndrepta

În momentul în care cultivi ”mentalitatea de victimă” și devii din ce în ce mai pesimistă și critică față de bărbați, ei simt această energie (mai ales dacă o și manifești mai puțin subtil prin gesturi și cuvinte). Rezultatul este că propriile tale ”profeții” se împlinesc. Vei fi din nou, înșelată, tratată cu brutalitate sau cu indiferență ca în relațiile precedente. Chiar dacă pare simplu după ce conștientizezi, este greu să renunți la acestă obișnuință care a devenit a doua ta natură. Totuși, dacă îți impui să gândești altfel și să ai o altă atitudine, lucrurile s-ar putea schimba în viața ta. Dacă nu ești într-o relație, alege-ți viitorul iubit astfel încât să eviți problemele din trecut. Dacă ești cu cineva, nu trebuie neapărat să vă despărțiți. Schimbarea felului tău de a fi s-ar putea să atragă și schimbarea lui. Bineînțeles, dacă este vorba de violență, este mai bine să stai departe, cel puțin o vreme până va deveni și el alt om. În orice caz, psihoterapia ți-ar fi de folos pentru a descoperi care sunt resorturile sufletului tău care te împiedică să fii fericită.

Sursa foto: 123rf.com