Este minunat să fii însărcinată în orice moment al anului, dar iarna aduce câteva provocări speciale. Iată un ghid de sarcină pe timpul iernii. Este un ghid util care să te ajute să treci cu bine peste perioada iernii, să te simți confortabil, în siguranță și să minimalizezi grijile de viitoare mămică.

Citește și: Naștere naturală după cezariană? E chiar recomandată de medici!

Dr. Silviu Iștoc îți dezvăluie care sunt secretele unei ierni reușite și lipsite de griji atunci când ești însărcinată.

Ghid de sarcină pe timpul iernii. Ai grijă la căzături!

În timpul sarcinii, centrul tău de greutate se schimbă, iar predispoziția la împiedicare și cădere este crescută. Ce te faci dacă este dr. Silviu Istocși gheață și zăpadă afară? În primul rând, investește într-o pereche bună de pantofi, cu care să te simți în siguranță. Pantofii aleși trebuie să fie și confortabili și călduroși în același timp. „Dacă aluneci sau cazi ușor, nu te speria – în general, bebelușul este bine protejat în uter. Dacă însă ești la finalul perioadei de sarcină, orice căzătură ușoară poate provoca travaliul. Mișcarea bebelușului este cea mai bună asigurare că totul este bine. Dacă însă nu simți că bebelușul se mișcă, apa se rupe sau apar sângerări, contactează-ți imediat medicul”, te sfătuiește dr. Silviu Iștoc.

Citește și: Adolescentă însărcinată. Ce e de făcut

Ghid de sarcină pe timpul iernii. Rămâi în interior și completează-ți lista cu activități

Chiar dacă ai nevoie să ieși la aer curat, a rămâne înăuntru nu trebuie să fie un lucru rău, totuși, mai ales atunci când profiți de timpul acesta pentru a te pregăti de naștere:

  • Completează-ți lista pentru bagajul de maternitate.

  • Citește cărți despre sarcină și naștere sau bebeluși

  • Decorează camera copilului

  • Relaxează-te și fă-ți ritualul de frumusețe.

Citește și: Etapele sarcinii: Ce trebuie să cunoști despre cele 3 trimestre ale sarcinii

Ghid de sarcină pe timpul iernii. Nu îți fie frică să apelezi la pastilele pentru răceală

Dacă ai răcit poți lua o pastilă – asigură-te doar că ai vorbit cu doctorul tău despre tratamentul pe care urmează să îl iei. Omite echinaceea și zincul, deoarece acestea nu au fost suficient studiate pe femeile însărcinate.

Când ești însărcinată, sistemul tău imun este suprimat, astfel că orice răceală poate dura mai mult. În plus, fluxul către vasele de sânge crește, mai ales în jurul sinusurilor, așa că se va simți mai congestionat. Deoarece răceala poate dura mai mult, răcelile ușoare, netratate, pot deveni foarte ușor pneumonie”, spune dr. Silviu Iștoc .

O tuse severă sau o febră pot fi semne de apropierea unei viroze. Dacă ești îngrijorată sau dacă răceala nu se ameliorează, consultă doctorul.

În ceea ce privește vitaminele în timpul iernii, nu ai nevoie de nimic în plus față de ceea ce iei deja – este suficient să iei regulat pilulele prenatale.

Ghid de sarcină pe timpul iernii. Utilizează concediul de odihnă sau cel medical

Acum nu este momentul să mergi la birou cu nasul curgând, strănutând sau tușind. Dacă ești răcită, rămâi acasă și ajută-ți corpul să se refacă. Ești epuizată când începi să nu te simți bine, dar dacă mai vorbim și de o sarcină. Este important să ai grijă de tine și să-ți asculți corpul. Bea un ceai cald și hrănește-te corespunzător.

Ghid de sarcină pe timpul iernii. Optează pentru haine de maternitate groase și confortabile

Dacă ești însărcinată în trimestrul doi sau trei, nu te chinui să te îmbraci cu geaca ta obișnuită. Aceasta nu are cum să te încapă, nu se va închide, iar tu nu ai să te simți chiar confortabil. Te vei simți mai bine într-o haină călduroasă și potrivită ție, așa ca acesta este articolul vestimentar în care merită să investești.

Citește și: 20 lucuri importante de știut când rămâi însărcinată pentru prima dată

Ghid de sarcină pe timpul iernii. Hidratează-te

Tratarea mâncărimii pielii – pe care multe femei o întâlnesc în timp ce pielea se întinde pentru a se adapta copilului în creștere – poate deveni o problemă în lunile de iarnă, când pielea este uscată. Ajută-ți pielea cu o cremă intens hidratantă și asigură-te că bei suficiente lichide.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com