Ai putea spune că așa ai fost și tu în adolescență. Ai și nu ai dreptate. Fiecare om este unic, la fel și problemele prin care trece. Iar lumea de azi este mai plină de provocări pentru adolescenți decât era „pe vremea noastră”. Trebuie să găsești un echilibru între disciplină și dragoste.

Echilibru între dragoste și severitate

Este greu să-ți dai seama ce fel de om va deveni de acum. Adolescenți care au creat mari probleme au ajuns oameni foarte liniștiți și la locul lor. Este o perioadă în care ei se revoltă împotriva regulilor și este, oarecum, în firea lucrurilor să se întâmple așa. Dar nu este bine să pui paie pe foc. Nu îi pune prea multe îngrădiri – mai ales, nu mai este cazul să-i impui lucruri doar ”pentru că așa zic eu!”. Totuși, nu trebuie lăsat nici cu totul de capul lui pentru că încă nu are suficient discernământ. Dar, atunci când îi trasezi limitele, explică-i și de ce faci asta și asigură-l că îl iubești. Pentru a reuși să ai o influență bună asupra lui îmbină strictețea cu dragostea. Totuși, nu încerca să faci din el un robot teleghidat care să nu îți iasă din cuvânt și nu încerca să îl controlezi cu totul. Va trebui să-l lași să exerseze din ce în ce mai multă libertate.

Înarmează-te cu multă răbdare

Dar chiar dacă tu vei face totul ca la carte tot e posibil să mai apară conflicte. Stă în firea adolescentului să se certe. Este momentul în care se revoltă împotriva autorității și își testează limitele. Nu trebuie să-i permiți să fie nepoliticos sau agresiv. Totuși, nici nu tăia punțile de comunicare și fii îngăduitoare cu el. Grăbește-te să-l ierți dacă vezi că îi pare rău că a greșit. După cum vezi și probabil că știi deja, viața de părinte de adolescent nu este ușoară, dar, cu dragoste și răbdare, vei reuși să faci față provocărilor.

Sursa foto: 123rf.com