Cum ai putea să îi împărtășești din experiența ta, când el crede că le știe pe toate, iar părinții nu au decât idei învechite? Așa că îți revine sarcina foarte grea de a lega punți de comunicare cu copiii lor ajunși la această vârstă dificilă. Îți trebuie mult tact ca să ajungi la inima lor.

Oportunități sunt tot timpul

Nu încerca să îl introduci pe el în programul tău, ci, dimpotrivă, încearcă să te adaptezi tu preferințelor lui. Mergi la mall cu el, la pescuit, uită-te la același program la care se uită el, chiar dacă nu este unul din preferatele tale etc. Pe scurt, implică-te în ceea ce face el în timpul liber. Totuși, trebuie să fii atentă. La vârsta asta, orice inițiativă a ta poate fi privită ca o intruziune. Ar fi bine să fii atentă la nevoile lui și să îți oferi ajutorul atunci când are nevoie de el. Totodată, poți să-l lași pe el să te învețe ceva. S-ar putea să plăcut impresionat dacă îi ceri ajutorul să-ți faci o adresă de internet sau dacă îl rogi să îți explice ce formații sunt la modă.

Nu ține predici

Uneori, copilul tău vrea doar să vorbească. Dacă îți povestește un moment amuzant întâmplat la școală, nu este momentul să te legi de ce a spus ca să îi ții o predică despre cât de important este să învețe sau orice altceva ți-a venit în minte. Iarăși, dacă îți cere să-l ajuți la o problemă de matematică, răspunde-i la întrebare și nu începe un discurs de o oră.

Nu îl critica tot timpul

Dacă în 90 % din cazuri când îi spui ceva îl critici, nu te mira că evită să mai vorbească cu tine. De multe ori trecem cu vederea comportamentul bun și ne concentrăm doar asupra greșelilor. Dacă a făcut curat în bucătărie, dar a uitat să ducă gunoiul, îl vei certa pentru asta în loc să remarci comportamentul bun. Încearcă să îl încurajezi mai mult decât să îi spui ce nu a făcut bine și așa te vei apropia mai mult de el.

Nu pune multe întrebări

De obicei, adolescenților nu le place să li se pună multe întrebări. Dacă îți spune că și-a făcut un prieten nou și tu începi cu un tir de artilerie grea, cum ar fi „în ce clasă e?”, „ce sunt părinții lui?”, „mai are frați?”, „ce note ia de obicei?”, „unde locuiește?” etc. S-ar putea să se simtă prost. Mai bine lasă-l să vorbească și lasă discuția să-și urmeze cursul, cerând lămuriri în plus în legătură cu ce a spus el.

Spune-i că îl iubești, orice s-ar întâmpla

Nu reacționa exagerat la orice mică năzbâtie a adolescentului tău și fii tot timpul deschisă discuțiilor, oricât ar fi ele de jenante. Astfel, poți evita gesturile extreme, în care el preferă să ajungă în situația foarte riscante, pentru a-și acoperi năzbâtiile față de tine. Fă-l să înțeleagă că îl vei iubi orice ar fi făcut și că se poate baza pe tine în oricând.