Ai un soț gelos fără motiv? Atunci când gelozia ajunge să fie o adevărată boală, pune în pericol relația. ”Gelozia este un coș de emoții negative complexe asociate cu pierderea. Atunci când este gelos, este vorba și de tristețe, furie, dezgust, inadecvare, neputință, frică. El se teme să nu te piardă. O femeie care conștientizează că are un partener gelos, ar fi bine să-și dea seama că acest amestec de emoții este foarte periculos și greu de gestionat”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

Fii transparentă ca să nu-l faci gelos

Dacă ai un soț gelos fără motiv, ”pentru a nu-i hrăni mai mult gelozia, o metodă ar fi transparența. Fii cât mai deschisă în ce privește orarul tău, întâlnirile cu amicii, alte relații și serviciul. Spune-i în mod natural și sincer tot ce faci, pentru a construi încrederea reciprocă. În paralel, ar fi util să trasezi și niște limite ale vieții tale private, pentru că fără ele se ajunge la abuzuri, controale, verificări inutile și ciudate, doar pentru a potoli această emoție groaznică a partenerului”, te sfătuiește specialistul.

Este posibil ca partenerul să aibă o încredere în sine scăzută. De aceea, îl poți ajuta subliniindu-i calitățile și reușitele. Totodată, ar fi bine ca el să înceapă un proces de dezvoltare personală, în care să devină mai încrezător în forțele proprii și să se descopere mai bine. Astfel, își va putea da seama de unde vin acele sentimente și va lupta mai ușor cu ele.

Citește și: Soțul este gelos pe trecutul tău. Sfaturile psihologului despre ce e de făcut

Ajută-l să se schimbe pe soțul gelos fără motiv

Îl mai poți ajuta pe soțul gelos fără motiv să se schimbe cu multă dragoste și înțelegere. ”Prin empatie, căldură și încurajare poți îmbunătăți purtarea lui și diminua crizele. Rădăcinile geloziei sunt în copilărie. Dacă el simte din partea ta acceptare și încredere, se va deschide și va povesti mai multe despre trecutul lui. Este posibil să afli că a fost abandonat sau părăsit în copilărie. Se simte în nesiguranță etc. Poate îți va cere chiar el ajutorul să scape de această stare patologică”, observă Tedy Creștin care te sfătuiește să ”citiți împreună cărți și materiale de specialitate, să urmăriți filme, pentru a găsi singuri modalități de control a geloziei. De asemenea, ai putea condiționa rămânerea în relatie de urmarea unui program de terapie de cuplu, care îl va ajuta să se înțeleagă pe sine însuși și să se controleze mai bine în timpul crizelor”.

 

Pune anumite limite soțului gelos fără motiv

Gelozia care ajunge să fie o boală poate duce chiar la ruperea relației. ”Fiecare femeie își stabilește anumite limite ale vieții private, când este prea mult, ce poate accepta și ce nu. Ideal ar fi să poată face o înțelegere cu partenerul prin care să ofere acestuia înțelegere, ascultare, comunicare sinceră, acceptarea geloziei, cu condiția ca el să facă eforturi pentru a-și conștientiza și schimba comportamentele nocive pentru relația voastră. În cazul în care el nu reușește să adopte niște atitudini benefice, să transforme gelozia în dorință de schimbare, ambiție și motivație de a evolua, atunci există o mare problemă pentru cuplu”, constată psihoterapeutul.

Citește și: Dacă e gelos înseamnă că te iubește?

Când nu merită să continui relația cu bărbatul gelos

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Terapia de cuplu poate ajuta. Identifică anumite aspecte negative. Trasează liniile schimbării. Stabilește ce-și dorește fiecare individual și în cuplu. Ajută partenerii să colaboreze pentru ca relația să poată funcționa. Dacă bărbatul nu reușește sau nu vrea să-și transforme emoțiile și comportamentele negative în unele benefice relației, femeia ar putea decide că nu-și mai dorește o asemenea legătură. Există o analiză cost / beneficii. Dacă beneficiile sunt mai mici decât costurile, orice persoană poate ajunge la concluzia că lucrurile nu se vor schimba nici în viitor și poate decide să se despartă. Depinde de fiecare cât de mult dorește să investească în relație și cât de mult își dorește să lupte. Dacă simți că valorile tale de bază sunt afectate, că dezavantajele depășesc mult beneficiile și dacă nu ai speranța unei schimbări pozitive realiste în viitor, ai putea decide să ieși din relație,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

 

Sursa foto: 123rf.com