”Timp de mulți ani, căsnicia mea nu era decât un câmp de luptă”, își amintește el. ”Privind în urmă, nu știu ce ne-a adus inițial împreună. Părea că suntem două personalități care nu au nimic în comun. Credeam că, odată cu trecerea timpului, lucrurile se vor ameliora și ne vom obișnui unul cu celălalt, dar tensiunile dintre noi nu făceau decât să crească”.

Momentul care a schimbat totul

”Pe când eram într-o călătorie de afaceri, am ajuns la capătul răbdărilor. Tocmai avusesem o ceartă cu ea la telefon și mă simțeam singur, frustrat și nervos. Și atunci, mi-a venit să mă rog. Practic, altă speranță nu mai aveam. Nu știu de fapt dacă poate fi numit rugăciune strigătul meu către Dumnezeu, dar nu voi uita niciodată ce am simțit atunci. I-am spus că mariajul meu nu este în regulă și că eu nu mai rezist lângă ea. Oricât uram ideea de divorț, nu mai rezistam lângă soția mea. De ce toți ceilalți oameni căsătoriți se înțeleg și noi nu? De ce oare ea nu se schimbă? În final, am izbucnit în lacrimi și atunci mi-a venit gândul că eu nu o pot schimba pe ea, ci doar pe mine însumi. Mai auzisem asta până atunci, dar abia în acel moment am crezut că așa este. Și în acel moment am luat hotărârea să fac ceva pentru a-mi salva căsnicia.

Planul pus în aplicare

Am ajuns acasă. Simțeam tensiunea, dar am încercat să nu mă gândesc la asta. Din fericire, am ajuns târziu și soția mea dormea. Eram lângă ea în pat, dar atât de departe unul de celălalt. Dimineața, atunci când s-a trezit, m-am întors către ea și am întrebat-o: ”Cum ți-aș putea face ziua mai frumoasă?”. ”Nu poți face nimic”, mi-a răspuns ea. ”Dar de ce întrebi?” ”Pentru că îmi doresc cu adevărat să fac asta”. ”Chiar vrei?”, m-a privit ea neîncrezătoare. ”Bine, du-te și fă curat în bucătărie”. Se aștepta să mă enervez, dar eu doar am dat din cap că ”da” și m-am ridicat și am făcut curat în bucătărie. A doua zi, am întrebat-o din nou. Răspunsul ei a fost scurt și mârâit: ”Fă curat în garaj”. Am respirat adânc. Aveam mult de lucru în ziua aceea, dar am făcut și curat în garaj. Ea nu mai știa ce să creadă.

Perseverența e totul

Următoarea dimineață am întrebat-o din nou: ”Cum ți-aș putea face ziua mai frumoasă?”. ”Nu poți face nimic”, mi-a răspuns ea. ”Te rog, termină.” ”Îmi pare rău”, i-am spus. ”Dar am făcut un legământ cu mine însumi și chiar vreau să-ți înseninez ziua”. ”De ce faci asta?” ”Pentru că țin la tine și la căsnicia noastră.” Și am continuat să o întreb în fiecare dimineața ce pot face pentru ea. În a doua săptămână, s-a întâmplat un miracol. Keri a început să plângă și mi-a spus: ”Te rog, nu mai întreba. Nu tu ești problema. Eu sunt. Este greu să trăiești lângă un om ca mine. Nu înțeleg de ce nu m-ai părăsit până acum!”.

Și gheața se topește…

”Pentru că te iubesc!”, i-am răspuns. ”Îmi pare rău că am fost atât de rea cu tine”. ”Te iubesc”, i-am spus din nou. ”Și eu te iubesc”, a zis ea punându-și capul pe pieptul meu. ”Cum ți-aș putea face ziua mai frumoasă?, am întrebat-o atunci din nou. S-a uitat dulce la mine: ”Poate dacă am petrece puțin timp împreună?”. Am zâmbit: ”mi-ar plăcea”. Am continuat să o întreb în fiecare dimineață ”ce pot face pentru tine” . Și lucrurile s-au schimbat în bine. Nu ne-am mai certat. Apoi, Keri a început și ea să mă întrebe: ”De ce ai avea nevoie de la mine? Cum aș putea fi o soție mai bună?”.

Fericiți până la adânci bătrânețe?

”Zidul care parcă ne separa a căzut. Am început să discutăm despre ce ne dorim de la viață și cum putem fi mai fericiți. Nu am reușit să ne rezolvăm toate problemele și, da, au mai fost conflicte. Dar s-a schimbat felul în care ne certăm. Nu doar că facem asta mai rar, dar nici nu ne mai aruncăm cuvinte care rănesc și conflictele nu mai sunt atât de animate. În prezent, suntem căsătoriți de mai bine de 30 de ani. Nu numai că îmi iubesc soția, dar îmi și place de ea. Îmi place să vorbesc cu ea, să petrec timp cu ea și îmi este dor de ea atunci când sunt departe. Diferențele dintre noi au devenit punctele forte ale relației noastre. Am învățat cum să avem grijă unul de celălalt și să dorim să ne ajutăm unul pe altul.”

Sursa foto: 123rf.com / goodluz