Gelozia poate fi definită ca ”teama de a-ți pierde iubitul / iubita în favoarea unei potențiale rivale / unui potențial rival”. Dar se întâmplă, de multe ori, ca unul dintre partenerii unui cuplu să-l facă gelos cu bună știință pe celălalt, considerând că în acest mod reușește să-l determine să rămână lângă el. Un studiu făcut de cercetători britanici arată că mulți oameni folosesc gelozia ca armă. La întrebarea ce fac pentru a-și menține relația, mulți dintre participanții la studiu au răspuns că își fac partenerul gelos.

Teama de plictiseală

De ce se întâmplă asta? Cercetătorii au examinat trei factori care pot explica de ce atât de mulți folosesc acest procedeu. Există câțiva factori care pot ajuta la predicția dacă un cuplu va rămâne împreună pe termen lung sau nu: cei doi își doresc acest lucru, sunt orientați să mențină relația, între ei există sentimente de atașament psihologic și au o satisfacție ridicată (adică predomină sentimentele și trăirile pozitive față de cele negative). Dar și nesiguranța, faptul că nu știi ce se va întâmpla în viitor te motivează și te fac să îți dorești să rămâi lângă omul respectiv, pe când plictiseala te poate face să îți dorești să experimentezi și alte relații.

De ce ne place să ne vedem iubiții geloși

Poate de aceea ne simțim tentate să ne facem uneori iubiții geloși și de asta simt și ei nevoia să ne arate că au încă admiratoare. Dar nu ar trebui să exagerăm cu acest truc. Pentru că gelozia este, în sine, un sentiment negativ. Iar el va eroda relația și se poate ajunge la conflicte frecvente și chiar la despărțire. Pentru a contracara nesiguranța partenerului, ar trebui să îi arătăm frecvent prin vorbe, dar și prin comportament, că vom rămâne alături de el.

Sursa foto: 123rf.com