Atunci când visul tău cel mai mare este să devii mamă, un diagnostic de infertilitate poate fi considerat o adevărată tragedie. Apar obstacole care par, la prima vedere, de neînlăturat. Simți o durere care pare să nu poată fi alinată de nimic. Există o perioadă de adevărat doliu prin care vei trece pentru a-ți accepta situația. După ce vei fi mai aproape de vindecare, vei vedea că ai opțiuni. Fertilizarea in vitro sau adopția sunt două dintre cele mai utilizate căi de a deveni părinți de către cei care au un diagnostic de infertilitate.

Citește și: Vrei să adopți un copil? Procesul de adopție a devenit mai ușor!

Dincolo de FIV sau adopție

Există cupluri pot alege alte tratamente, cu sau fără prea multe șanse de reușită. Alții pot să aleagă, pur și simplu, să-și canalizeze energia spre alte proiecte, cum ar fi filatropia, voluntariatul, călătoriile, cariera etc. Alții aleg să fie nași și să se concentreze asupra copiilor spirituali. Orice variantă ați alege, soțul tău și cu tine ar trebui să fiți împăcați cu situația și să vă doriți cu adevărat. Cântăriți bine orice opțiuni și alegeți după o perioadă de gândire. Unele dintre el, cum ar fi adopția, nu ar trebui să aibă cale de întoarcere. Copilul, dar și familia ar suferi enorm în urma unei eventuale răzgândiri.

FIV sau adopție? Ia o hotărâre bine documentată

Cele mai multe cupluri diagnosticate cu infertilitate pot încerca să-și îndeplinească visul prin FIV sau adopție. Există avantaje și dezavantaje indiferent ce drum vei alege să urmezi, astfel încât este bine să iei o decizie cât mai bine documentată. Află cât mai multe despre ceea ce presupune fiecare variantă. Pregătește-te dinainte material și sufletește pentru ce va urma. Până la urmă, orice ai alege, nu există garanția unui succes 100 %. Există avantaje și dezavantaje la fiecare în parte, iar alegerea finală aparține cuplului.

Alegi să devii mamă alături de partener sau singură

Dincolo de metoda prin care devii mamă, FIV sau adopție, mai rămâne și întrebarea dacă primești sprijinul partenerului pentru alegerea ta sau nu. Ideal, decizia ar fi bine să fie luată de amândoi, dacă ești căsătorită. În cazul în care unul dintre voi nu este hotărât, dar celălalt îl obligă să meargă în direcția aleasă de el, nu veți putea face față împreună provocărilor care vor apărea. Există și varianta de a trece prin procedurile de fertilizare sau de a adopta singură, dacă partenerul se opune și tu consideri că a avea un copil este mai important pentru tine decât a păstra relația de cuplu. Totuși, în această situație ar trebui să cântărești opțiunea de a fi mamă singură.

Citește și: Acupunctura și beneficiile sale în conceperea unui bebeluș

FIV sau adopție? Avantaje și dezavantaje din punct de vedere emoțional

Dezavantajul FIV este că este foarte costisitor, iar din punct de vedere psihologic cere un consum emoțional foarte mare”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Cuplul respectiv va avea parte de așteptări formulate în sens pozitiv, dar și de dezamăgiri pe măsură dacă rezultatele sunt negative. Recomand încercarea a maximum două proceduri de fertilizare în vitro. Consider că e foarte greu de gestionat tumultul emoțional pre și post FIV, dar și toate schimbările hormonale implicate de procedură. În același timp, este bine ca femeia, dar și bărbatul să urmeze și consiliere psihologică. Din punctul meu de vedere, ar putea merge în paralel cu procedura de adopție. Poate fi și acesta un proces anevoios și de durată, dar nu imposibil”, a adăugat specialistul.

Citește și: Vrei să rămâi însărcinată? 3 tehnologii de ultimă generație care îți pot realiza acest vis

FIV sau adopție? Costuri

Costurile tratamentelor de fertilizare sunt destul de mari pentru o familie cu un venit mediu. Ar trebui să faceți economii la sânge, împrumuturi sau chiar să vindeți anumite proprietăți. Cât veți cheltui depinde de procedurile necesare, dar și de finanțările pe care le găsiți. În anumite condiții Statul român, dar și anumite primării acoperă o parte din costurile procedurilor. Pe de altă parte, adopția vine cu costuri minime la început. Este nevoie doar de câteva sute de lei pentru actele notariale și vizitele medicale cerute pentru certificatul de familie adoptatoare. Totuși, după adopție, problemele de sănătate ale copilului pot încărca nota de plată a familiei. Cei mai mulți micuți aflați în sistemul de protecție au suferit cel puțin o traumă (acea a abandonului). De aceea, este nevoie de psihoterapie pentru a se recupera. Și aici, există variante de a beneficia gratis sau de a primi un ajutor de la Stat.

FIV sau adopție? Rata de succes

FIV are o rată de succes în jur de 40 % pentru femeile sub 35 de ani. Aceasta scade pe măsură ce se înaintează în vârstă și în funcție de problemele de sănătate ale cuplului. După 40 de ani, medicii recomandă FIV cu ovocite donate, deci materialul genetic oricum nu va fi al persoanei în cauză. Adopția are, în momentul de față în România, o posibilă rată de succes foarte mare. Dacă vă bucurați de sănătate mintală satisfăcătoare (fără boli psihice), aveți o locuință proprietate personală sau închiriată, venituri decente care să poată acoperi cheltuielile familiei, vă puteți califica.

Asociații care te pot ajuta să decizi între FIV și adopție

S.O.S. Infertilitatea www.infertilitate.com

Alianța România Fără Orfani www.romaniafaraorfani.ro

FIV sau adopție? O soluție pentru fiecare

Dezavantajele atunci când încerci prin proceduri medicale este că nu afli cert și imediat că rezultatul va fi unul pozitiv. Nu este ușor nici atunci când adopți. Sunt multe aspecte de luat în calcul până veți primi atestatul de familie adoptatoare. Am avut la terapie un cuplu cu multiple încercări de fertilizare, dar care în final au adoptat o fetita și sunt foarte foarte fericiți. În ce privește alegerea unora de a se resemna cu lipsa copiilor, atâta vreme cât există o posibilitate de reușită prin adopție, eu nu m-aș resemna. Dacă însă nu există nicio soluție, recomand psihoterapie pentru a învăța cum să accepte situația și să meargă mai departe,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com