Filmele și desenele animate violente pentru copii, alături de jocurile video violente au o influență negativă asupra lor. Nu este doar o părere, ci există studii științifice care arată că vizionarea acestor imagini duce la probleme de comportament.
Filmele și desenele animate violente pentru copii dăunează dezvoltării acestora. Studii recente arată că există o conexiune clară între jocurile violente pe calculator și comportamentul agresiv al copiilor. Anterior, s-a constatat și o creștere cu 12 % a agresivității la minorii care urmăreau astfel de imagini la televizor. Asociația Psihologilor Americani spune că există trei efecte majore ale vizionării de imagini de acest gen: micuții pot deveni insensibili la durerea și suferința altora, pot deveni mai fricoși sau pot ajunge să fie agresivi.
Nu-ți expune micuțul la filmele și desenele animate violente pentru copii
Tot ce văd sau aud copiii le va afecta viața de mai târziu. Ei sunt ca niște bureți care absorb totul din jur – fie bun sau rău. De aceea, trebuie să fim atenți la ce-i expunem. Este de preferat să aibă un exemplu pozitiv în părinții lor, dar este important și ce văd în jur sau la televizor. Filmele, chiar și cele pentru copii, au început să fie pline de violență. Peste 60 % dintre programele tv încep cu avertizarea că imaginile conțin o formă de violență.
Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu vede un avantaj în acest lucru: știi ce emisiuni trebuie evitate. ”Chiar și așa, există riscul să întâlnim scene cu violență fizică și verbală, comportament abuziv sau chiar scene specifice unui film de groază într-un banal desen animat”, observă specialistul, care adaugă: ”instrucțiunile de la început sunt făcute în linii mari și nu țin seama de particularitățile fiecărui copil. Totuși, fiecare părinte își cunoaște copilul. Știe cât de sensibil este și, în principiu, ar trebui să selecteze ceea ce vede în funcție de aceste date și de recomandările experților”.
Citește și: Violența în familie nu trebuie tolerată!
Filmele și desenele animate violente pentru copii. Agresivitatea naște agresivitate
Există două atitudini în această privința violenței în produse mass media sau de divertisment destinate copiilor. Unii consideră că este vorba doar de distracție, dar alții spun că violența nu poate naște decât violență. Cercetările recente le dau dreptate acestora din urmă. Copiii expuși la imagini nepotrivite pentru vârsta lor pot adopta un comportament riscant și face anumite lucruri reprobabile fără să regrete. Faptul că au văzut de nenumărate ori personaje care acționează așa îi face să se considere îndreptățiți să le imite.
Citește și:
- Atenție la emisiunile pentru copii! Pot fi dăunătoare celor mici
- Crizele de nervi la copii – de ce apar și cum le poți preveni
- Cum poți ajuta copilul hipersensibil
Sursa foto: 123rf.com
Îți recomandăm și topul celor mai frumoase filme pentru copii în limba română