Fiica ta se îmbracă prea sexy. S-ar putea ca tu să-i interzici să facă asta sau să fii foarte permisivă. Nimănui nu-i place să joace rolul polițistului. Nu vrei ca fata ta să spună că ești demodată, că nu o înțelegi sau că… te urăște. Totuși, nu ai vrea nici să se pună în pericol prin modul în care se îmbracă.

Sau poate că nu i se va întâmpla nimic rău, dar vestimentația ei va face ca oamenii să-i pună o etichetă nu prea plăcută. Este greu de găsit un echilibru, astfel încât să nu exagerezi și să nu-ți faci copilul să se simtă prost, dar nici să nu îl lași să-și facă rău prin acțiunile sale. Cel mai important este să găsești atitudinea care îi este de folos copilului tău.

De ce își dorește să se îmbrace prea sexy

Ar fi bine să-ți dai seama de ce fiica ta se îmbracă prea sexy. ”80% dintre adolescentele din ziua de azi au o stima de sine scazută și o imagine de sine deteriorată”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. De aceea, faptul că atrage atenția prin hainele pe care le poartă o face să se simtă mai bine. În plus, nu crede că valorează mai mult decât ceea ce se vede. Este greu pentru ea să înțeleagă că oamenii o pot prețui pentru ceea ce este ea, și nu pentru cum arată. ”Contextul social este cel care pune mai mare presiune pe adolescenți decât cel familial. Totuși, și familia are un rol foarte important în formarea copiilor”, spune specialistul.

Comunici greu cu fiica ta? Citește despre cum te poți înțelege cu fiica adolescentă.

Ajut-o să-și formeze stima de sine

Cel mai probabil, fiica ta se îmbracă prea sexy pentru că are o stimă de sine scăzută și crede că doar așa poate capta atenția. Trebuie să fii atentă. Stima de sine scăzută nu apare peste noapte.

”Foarte multe lucruri contribuie la acest aspect. Păpușile cu care se joacă în copilărie, reclamele, televiziunea – toate le crează niște criterii de frumusețe pe care adolescentele și le însușesc”, avertizează Cristina Ion-Rădulescu.

Testele de personalitate din revistele pentru adolescente le îndeamnă să verifice cât de populare sunt, ce tip de partener li se potrivește etc. Implicit, ele vor realiza că nu sunt suficient de ”cool”, că trebuie să aibă un prieten cât mai repede, dacă nu au… Soluția la îndemână este să arate ca fotomodelele sau ca actrițele pe care le văd în filme. Iar asta înseamnă, de multe ori, să se îmbrace cât mai sumar. Băieții reacționează imediat la astfel de stimuli și fetele consideră că asta înseamnă să aibă succes.

Ce nu ar trebui să spui unei adolescente care se îmbracă prea sexy

Chiar dacă s-a îmbrăcat ca și cum ar merge să ”facă trotoarul”, nu-i spune ”arăți ca o prostituată”, ”ești groaznică” sau ”nici nu pot să mă uit la tine”. Nu vei face decât să începi o ceartă și să o provoci să fie și mai rebelă. S-ar putea și să pară docilă. Va ieși din casă îmbrăcată decent, după care se va schimba, atunci când ajunge la destinație.

Ea trebuie să înțeleagă faptul că hainele pe care le poartă transmit un mesaj privitorului. Trebuie să-și dea seama care este acel mesaj și dacă își dorește ca oamenii să o perceapă așa. Ar trebui să își dea seama că sexualitatea și dragostea nu sunt, de multe ori, același lucru. Iar ea își dorește să fie iubită și prețuită, nu dorită doar pentru o noapte. Este o discuție lungă și lucrurile se rezolvă cu mult tact, iar nu cu țipete sau pedepse.

Învaț-o să păstreze decența

”Atunci când fiica ta se îmbracă prea sexy, trebuie să ai mult tact atunci când vorbești cu ea. Găsește metode prin care să-ți ajuți fiica să se pună în valoare, altfel decât prin aspectul exterior. Psihoterapeut Cristina Radulescu IonVorbește cu ea și – cel mai important – ascult-o. Petreceți timp de calitate împreună. Mergeți amândouă la cumpărături și stabilește, de comun acord cu ea, bugetul hainelor și al accesoriilor. Învaț-o să păstreze decența. Spune-i că zâmbetul, veselia și inocența sunt cele care vor atrage mai mult decât niște cercei enormi sau decât o fustă foarte scurtă. Totuși, nu trece în cealaltă extremă. Nu o obliga să se îmbrace ca o călugăriță. Îi vei distruge iremediabil imaginea de sine. Găsește, mai degrabă, trucuri mici care să o ajute, dar care să nu sfideze bunul simț. Învaț-o să se penseze. Mergi cu ea la un salon ca să-și găsească o coafură care o avantajează, să se epileze etc.”

Sursa foto: 123rf.com