Căsnicia are nevoie de „mentenanță”. Nu se termină totul după nunta cea mare și nici după nașterea primului copil. Nici cuplurile aflate la a doua tinerețe nu ar trebui să creadă că romantismul și fericirea în doi sunt ceva de domeniul trecutului. Totuși, acestea nu vin de la sine, ci trebuie obținute prin efort.

Un pic mai multă dragoste

„A preveni rutina și plictiseala sunt cheia unei relații fericite”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, enumerând câteva sugestii pentru „a întreține focul iubirii: ascultă-ți activ partenerul. Caută să îi faci surprize. Amintește-ți preferințele lui, consultă-l în luarea deciziilor, fă-l să se simtă important. Spune-i atât ce îți place la el, cât și ce nu-ți place. Totodată, evită certurile. Dacă nu poți face asta, măcar menține conflictul doar pe problema respectivă, nu aduce în prim-plan nemulțumiri mai vechi. Poate părea că nu are legătură cu viața de cuplu, dar este bine să ai prietene cu care să ieși măcar o dată pe lună. Un obicei bun este să ai și activități separate de partenerul tău. Muncește și păstrează-ți bani de buzunar, fii independentă, dar, în același timp, în relație cu el.”

Lecții de la divorțați

Ai mai putea lua lecții de la divorțați. Ei știu clar ce au greșit, așa că tu poți preveni problemele luând seama la ce au pătimit ei. Un grup de cercetători americani a întrebat mai multe cupluri despărțite ce ar face altfel pentru a putea rămâne împreună. Cei mai mulți au spus că ar da soțului mai multă „confirmare afectivă”, ceea ce include complimente, îmbrățișări, sărutări, ținut de mână, declarații de dragoste și suport emoțional. Prin exprimarea dragostei se creează încrederea reciprocă. S-a constatat că existau patru componente importante care mențin un cuplu: să-i arăți des că îl iubești, să-l faci să se simtă prețuit și important pentru tine, să-i apreciezi ideile pe care le are și lucrurile pe care le face, să faci ca viața împreună să fie interesantă și captivantă. Bărbații divorțați nu au identificat sexul ca o problemă importantă, dar s-au plâns mai mult decât femeile de lipsa aprecierii. În studiu, s-a constatat că atunci când partenerul nu se simțea iubit și apreciat de soție, cuplul avea un risc de două ori mai mare de divorț decât dacă ea ar fi fost în această situație.

cristina radulescu-ion psihologAspectul fizic, important

„Îngrijește-te și nu-i permite nici lui să fie mai prejos. Aveți grijă de sănătatea voastră. Stabiliți-vă obiective și bucurați-vă împreună de realizarea lor. Periodic (recomand o dată pe an), stați de vorbă despre evenimentele importante din trecut și ce ar mai trebui îmbunătățit între voi. Nu scăpați nicio ocazie să faceți dragoste și să dansați. Râdeți împreună din orice. Nu vă insultați pentru că vorbele nu se mai pot lua înapoi. Ieșiți în oraș sau doar să vă plimbați prin parc. Țineți-vă de mână. Gătiți împreună sau preluați din sarcinile celuilalt dacă acesta este în imposibilitatea temporară de a le face. Respectă-l pe el, dar și familia lui – oricât de greu ar părea. Și nu uita de umor!”

Sursa foto: flickr.com