Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește să nu faci un tabu din „sex” un subiect interzis în discuțiile cu adolescenta. Pune-i la dispoziție informațiile de care are nevoie. Oricum, va găsi răspunsuri la întrebările ei și poate nu din cea mai bună sursă. De aici și până la un posibil dezastru nu este decât un pas.

Antidotul fugii de acasă: iubirea ta

O adolescentă care se simte iubită și fericită nu-și va căuta norocul riscându-și siguranța. Nici nu va cădea în brațele primului băiat „isteț” care a și hotărât cui s-o vândă. Este foarte cunoscută metoda „lover-boy” în care chiar prietenul fetei o încredințează unei rețele de prostituție. Îi spune acesteia că vor pleca amândoi la lucru în străinătate, iar apoi ea se trezește sechestrată într-o cameră de hotel. Nu, acestea nu sunt povești și se întâmplă chiar lângă noi. Dacă ai o bună relație cu fiica ta, aceasta îți va împărtăși visele ei, îi vei cunoaște prietenii și o astfel de surpriză neplăcută ar fi foarte puțin probabilă. Ar fi bine ca, încă din prima copilărie, când începe să pună întrebări să îi răspunzi la ele pe înțelesul ei și să fii deschisă. Va învăța că poate vorbi orice cu tine.

Semne îngrijorătoare

Nu este bine să o spionezi și să o ții prea din scurt, dar puțin control nu strică. Observ-o și vezi dacă începe să lipsească mai mult de acasă și tu nu știi unde e sau minte despre locul în care se află. Dispar lucruri sau bani, vorbește la telefon pe ascuns sau are foarte mare grijă să nu te apropii de calculatorul ei. Bineînțeles, acestea pot fi manifestări aproape normale pentru orice adolescentă sau pot semnala alte probleme, dar poate fi și semnul că are o relație nepotrivită sau chiar se pregătește de plecare.

Sursa foto: 123rf.com