În primul rând, trebuie să-l înveți să se păzească singur de eventualele pericole. Dar ce te faci cu tentațiile venite chiar din partea prietenilor lui? Îți protejezi adolescentul „creându-i un spațiu plăcut și o atmosferă caldă”, este părerea psihoterapeutului Lavinia Țânculescu care observă că „tinerii care preferă un anturaj nepotrivit, se droghează sau chiar comit infracțiuni la îndemnurile amicilor mai mari sunt cei care nu primesc acasă ceea ce găsesc pe stradă. Copilul dorește din ce în ce mai mult să fie afară, cu prietenii săi sau se lasă tentat de posibili abuzatori, tocmai pentru că aceștia oferă ceea ce părinții nu au pentru ei: comunicare, timp și atenție.”

Învață-l să se păzească singur

„Pentru ca să-l înveți să se păzească de pericole trebuie să îl cunoști, să știi ce îl sperie și ce îl bucură sau entuziasmează”, spune specialistul. Înainte de a-l lăsa să meargă singur la școală, învață-l să-și dea seama și să se ferească dacă o persoană din jurul lui se comportă ciudat și să refuze invitațiile neobișnuite. De exemplu, dacă un străin îi oferă dulciuri sau bani ca să meargă cu el sau dacă cineva îi cere informații despre unde este un anumit obiectiv și după aceea îi cere să-l însoțească, să refuze. În cazul în care este atacat, trebuie imediat să fugă, să țipe sau chiar să-l muște pe cel care încearcă să-l forțeze. Cei mici ar trebui să știe să se adreseze unei alte persoane (de preferință o altă mamă cu un copil sau un agent de poliție) în cazul în care se întâmplă să se rătăcească.

Ia măsuri de precauție

E important să te asiguri că își știe numele și adresa completă chiar de la vârsta grădiniței. Cunoaște-i prietenii și chiar pe părinții lor. Ia numerele lor de telefon pentru a comunica cu ei în cazul în care fiul sau fiica ta întârzie prea mult la joacă sau la școală. Și atunci când merge la o petrecere care se prelungește ori îl lași să rămână peste noapte la un amic, va fi bine să ai aceste detalii. Chiar dacă adolescentul va protesta când va vedea că îți iei aceste precauții, se va simți în siguranță și va vedea că îți pasă de el. În consecință, se va expune mai puțin tentațiilor legate de consumul diferitelor substanțe (alcool, tutun, droguri).

Oferă-i afecțiune

Ar trebui să discuți cu el și să-i explici care sunt consecințele consumului de alcool și droguri. Informează-te întâi tu însăți și abordează astfel de subiecte cu el. Dacă nu o vei face tu, oricum va vorbi cu amicii lui. Mai bine află de la tine întâi. Dar ține cont și de sfatul psihoterapeutul care spune că „nici o adicție (inclusiv cea la fel de nocivă, legată de calculator) nu apare decât ca expresie a lipsei copilului de afectivitate pozitivă, echilibrată, în care el, ca persoană, este luat în considerare. Totuși, mare atenție! Copleșirea lui cu atenție, “cocoloșeala”, nu îl face să se simtă bine, ci, în unele cazuri, se va simți tratat inadecvat cu vârsta sa”.

Lavinia Tanculescu

Lavinia Tanculescu

Păstrează echilibrul

Este important să păstrezi un echilibru legat de activitățile în aer liber și timpul petrecut în casă pentru a nu-i imprima teama de „afară”. Este bine să îi aduci la cunoștință că pe stradă se poate expune la o serie de pericole. Pentru acest lucru, însă, subliniez importanța comunicării bazată și menținută pe încredere. Cel mic trebuie să știe că va găsi întotdeauna un sprijin în tine și îi vei fi necondiționat alături. Foarte mulți părinți comit greșeala de a condiționa dragostea lor de reușita odraslei în anumite acțiuni. Acesta este momentul în care adultul își transformă copilul, fără să își dea seama, într-o posibilă victimă a celor răuvoitori care sunt dispuși să-i ofere și timp și atenție aparent necondiționat.”