Experții în educație sunt de părere că amenințarea copilului cu ce i-ar face celălalt părinte este o dublă greșeală. Prima este faptul că renunți la puterea pe care o ai și o transferi către celălalt părinte.

”Las’ că vezi tu când vine tata!”…

Când spui ”lasă că vezi tu când ajunge tata acasă”, ceea ce transmiți, de fapt, este: ”eu nu am nicio autoritate asupra ta, dar persoana care are putere vine acasă”. Un alt mesaj pe care i-l transmiți este ”sunt la fel de neputincioasă ca tine” sau chiar ”ești mai puternic decât mine”. Aceastea sunt mesaje ineficiente pe care să le transmiți copiilor pentru că nu sunt unele care să-i responsabilizeze sau care să definească în termeni sănătoși relația părinte – copil.

Îl transformi pe tata în ”omul rău”

A doua greșeală pe care o conțin aceste cuvinte este că îl faci pe celălalt ca fiind ”omul rău”, ceea ce nu este corect. Când tatăl vine acasă, prima lui grijă nu ar trebui să fie să facă pe bau-baul și să termine treaba lăsată în coadă de pește de către mamă. A-ți disciplina copilul nu este cel mai plăcut mod în care să-ți începi o seară cu familia, imediat după ce te-ai întors de la lucru.

Acțiune comună pentru binele copilului

Dacă trebuie să te bazezi pe partener în ceea ce privește disciplinarea copilului, ar fi mai bine să spui ceva de genul: ”cred că ar trebui să vorbesc cu tatăl tău înainte de a lua o decizie în ce privește ce pedeapsă vei primi. Te rog acum mergi în camera ta și fă-ți temele.” Bineînțeles, vei folosi această frază doar când este vorba de ceva grav, nu de o abatere minoră. Deci, în loc să-ți ameninți copilul cu ce ar face celălalt părinte, prezintă-i imaginea că sunteți un front comun și că luați decizii împreună.

Sursa foto: 123rf.com