Sindromul „mama rezolvă tot”

Un copil de grădiniță sau de școală primară pe care tu încă îl îmbraci și îi legi șireturile… Un adolescent care s-a obișnuit să primească servicii all-inclusive de la tine și să nu facă nimic sau un tânăr care pare că nu poate să-și găsească de lucru și trebuie să depindă tot de părinți… Oare chiar nu pot sau au fost învățați că alții vor avea grijă de nevoile lor?

Dragoste, dar și comoditate

Cu toții avem tendința de a face prea mult pentru copiii noștri – din dragoste, dar și din comoditate. E mult mai simplu să legi tu șireturile micuțului de trei ani, decât să îl aștepți pe el să facă asta. Și așa poate deveni un obicei și să ajungă pe băncile școlii fără să facă acest lucru elementar de unul singur. Iar exemplele pot continua – cu elevul căruia mai bine îi faci tu tema decât să stai două-trei ore și să-i mai asculți și plângerile, cu adolescentul căruia îi strângi hainele aruncate prin casă și îi faci ordine pentru că toată cicăleala ta pare să fie în van. De aici, se poate ajunge la tânărul absolvent care pare să nu aibă nicio perspectivă de a se angaja. Și da, piața muncii nu este prea ofertantă în ziua de azi, dar oare caută el cu adevărat sau s-a îvățat să fie întreținut de părinți și nu are încredere în forțele sale?

Pericol la vârsta adultă

La vârsta adultă, un copil pentru care părinții au făcut prea multe lucruri în locul lui, poate să-și fi însușit o atitudine care să stârnească mila celorlalți. Știe cum să arate că nu se descurcă și cum să-i convingă pe ceilalți să îl ajute. De multe ori, va acționa iresponsabil sau va trăi fără să aibă obiective și scopuri. Ar putea deveni dependendent de droguri sau de băutură. Fie va rămâne cu părinții sau va căuta un partener care să îndeplinească rolul lor. Nici pentru tine atitudinea acesta nu va fi benefică. În timp, vei deveni din ce în ce mai obosită, irascibilă și, în final, epuizată. Ce ar fi de făcut înainte de a fi prea târziu?

Plan de schimbare

Recunoaște că faci prea mult și observă mai ales în circumstanțe. Probabil că se întâmplă mai ales când ești sub presiunea timpului și lucrurile trebuie făcute repede. Dar aceste situații par să apară tot timpul. În plus, ai putea chiar să crezi că este datoria ta și este chiar o virtute dacă o îndeplinești. Dacă ai observat lucrul acesta, hotărăște-te să te schimbi. Așteaptă să nu fie chiar așa ușor. Copilul tău va încerca să te determine să revii la obiceiurile vechi. Așteaptă-te la plângeri, refuzuri și chiar la îmbolnăviri ușoare (reale sau închipuite). În plus, și tu s-ar putea să ai anumite dificultăți – depresie, sentiment al inutilății, al pierderii controlului – mai ales dacă situația durează de mult. Nu reunuța chiar dacă este greu și chiar dacă ești tentată să-i sari iar în ajutor. Bineînțeles, există situații limită în care trebuie să faci asta, dar în momentele obișnuite nu te băga. Când este vorba de copil mic, îi vei zice pe măsură ce trece printr-o anumită situație să se descurce singur. Dacă este mai mare, ar fi bine să ai o discuție cu el și să instituiți niște reguli. De exemplu, că își va strânge el rufele și le va pune în anumite zile la spălat etc. Stabilește și anumite premii sau surprize plăcute pentru a-l recompensa dacă se ține de treabă.

cristina radulescu-ion psihologLasă-l să se descurce

„Să nu faci niciodată pentru un copil ceea ce poate face singur.”, spunea renumitul pedagog Maria Montessori. Trebuie să ai acest dicton în minte și să te întrebi de fiecare dată: poate face acest lucru singur? Atunci lasă-l pe el. Dă-i de înțeles că ești acolo dacă are nevoie, laudă-l dacă a reușit doar prin forțele proprii. Nu te lăsa manipulată de plângeri cum că ar fi prea obosit sau că nu vrea. Fii fermă și în scurt timp puștiul tău va începe să simtă gustul independenței și bucuria că se descurcă. Dacă, dimpotrivă, faci tu treaba lui, va crește dependent de tine. Dacă tu ca mamă nu ești pregătită să oferi autonomie copilului, te temi că nimeni nu va avea în viitor grijă de el, atunci poate că tu ești cea care trebuie să își evalueze și repoziționeze propriile nevoi în raport cu cel mic.

 

Sursa foto: Paul’s Pictures / flickr.com