Ce să faci și ce să NU faci pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău: Expune-ți copilul la cât mai multe activități

Este foarte important să îi dăm ocazia celui mic să experimenteze cât mai multe activități. Astfel își va dezvolta propriile abilități. Cu cât se va implica într-o gamă mai largă de activități, cu atât va avea șanse mai mari de a descoperi ce îi place cel mai mult, la ce este cel mai bun și ce îi aduce satisfacțiile cele mai mari. Acest lucru îi va asigura dezvoltarea personală și conștientizarea propriilor valori și aptitudini.

Citește și: Cum poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău

Ce să faci și ce să NU faci pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău: Stimulează-i potențialul

Oferă-i contextul potrivit pentru a se desfășura. Creșa, grădinița și centrele de zi care pun accent pe dezvoltarea vocațională sunt locurile ideale pentru ca cei mici să își exerseze aptitudinile. Role-play este o metodă neconvențională, practicată de cele mai multe ori de cei mici din instinct. Ei se joacă de-a medicul, de-a pompierul sau de-a construcțiile. Așa își conștientizează propriile aptitudini.

Ce să faci și ce să NU faci pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău: Încurajează-l și ai încredere în el

Atunci când vine acasă de la grădiniță sau de la școală cu o realizare care îi confirmă orientarea vocațională dobândită până în acel moment, oferă-i atenția cuvenită și încurajezează-l astfel încât, pe viitor, să persevereze și să obțină rezultate bune în continuare. Citește și despre cum să crești un copil cu o stimă de sine sănătoasă.

Ce să faci și ce să NU faci pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău: NU îl obliga să facă ceea ce nu ai putut tu să faci!

Întâlnim de multe ori în familie o nereușită a unui părinte. Acesta încearcă să repare prin expunerea copilului la ceea ce și-ar fi dorit adultul neîmplinit profesional să facă. Dacă eu, ca părinte, nu am putut să fac balet, atunci îmi voi duce copilul la balet. Dacă eu nu am avut abilitatea limbilor străine, îmi voi duce copilul să învețe limbi străine. Nu e rău, dar nu îl obliga să facă ceea ce nu ai putut tu să faci dacă aceasta nu este dorința lui. Ține cont de aptitudinile sale și orientează-l către ce i se potrivește.

Ce să faci și ce să NU faci pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău: NU îl nișa pe anumite activități

Chiar dacă observi că cel mic este foarte bun la matematică spre exemplu, este important să îl lași să descopere și celelalte domenii. S-ar putea să fiți amândoi surprinși să descoperiți că profilul umanist, artele sau sportul pot fi și mai interesante. Află și care sunt avantajele și dezavantajele activităților extrașcolare.

Ce să faci și ce să NU faci pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău: NU îl ține acasă, ci în mijlocul copiilor

Lasă copilul printre copii pentru a se bucura de noi jocuri, prietenii și divertisment. Interacțiunea cu semeni de vârsta sa îi asigură o dezvoltare armonioasă către o persoană sociabilă, integrată în grup, cu șanse de reușită pe termen lung.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com