Haine cât mai extravagante ca să atragă privirile, neapărat de firmă. Tatuaje, piercing-uri. Păr colorat în culori ciudate. Totuși, în spatele aparenței ”cool” este un strigăt de ajutor. Învață să îl descifrezi pe cel al copilului tău!

Nu îi încuraja extravaganța

Cristina Ion-Rădulescu îl sfătuiește pe un parinte al cărui copil dă semne de sexualizare precoce să se întrebe unde greșește el și ce se mai poate îndrepta. Pe de altă parte, „în ceea ce privește mai ales fetele, părinții nu ar trebui să le cumpere haine care să le faciliteze sexualizarea, să nu permită machiaj sau coafuri extravagante. În schimb, dacă cel mic vine cu cereri de genul acesta, să încerce să-și dea seama care este nevoia din spatele dorinței, pentru că, de obicei, este o nevoie afectivă, cum ar fi aceea de a primi mai multă atenție”, explică psihologul.

Se poate lua după exemple negative

Cristina Radulescu-Ion psihologUn alt motiv pentru care copiii din ziua de azi se maturizează prea repede este faptul că sunt lăsați foarte mult timp singuri (părinții lucrează până târziu, bunici sunt depășiți de multe aspecte ale educației nepoților) sau că cei mici sunt confruntați de foarte devreme cu problemele părinților (lipsa banilor, rate la bacă, zbuciumul de a asigura cele necesare, certuri în familie etc.). O problemă ar fi și faptul că, chiar dacă este pus în situații „de om mare”, afectiv nu este încă destul de copt pentru a lua cele mai bune decizii.

Învață-l să aibă discernământ

Soluția ar fi, ne spune psihologul, „să asiguram copilului acces la informații, să-l învățăm să aibă discernământ. Mai putem să-i dăm exemple negative, de „ce se poate întâmpla dacă”. De exemplu, putem să facem o vizită la un centru de dependenți de droguri sau la un centru pentru seropozitivi etc. Astfel, poate să vadă și partea întunecată a unor plăceri promise sau visate.

Sursa foto: 123rf.com