Într-un cuplu stabil, minciuna nu ar trebui să fie prezentă, este de părere psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Relațiile solide se bazează pe sinceritate și pe comunicare liberă. Chiar și lucrurile mai neplăcute trebuie spuse. Totuși, modul în care exprimi adevărul dureros este important.

Relație bazată pe încredere

Sinceritatea duce la o relație bazată pe încredere în care nu ți-e frică la fiecare pas să nu fii părăsit. Ești acceptat așa cum ești și tu, la rândul tău, îl accepți pe celălalt cu bune și rele. Vă spuneți unul altuia tot ce aveți pe suflet. Totuși, adevărul nu trebuie să fie o armă „letală”. Cuvintele noastre nu ar trebui să rănească. Atunci când ai ceva dificil de spus, nu face asta la nervi. În acest caz, franchețea ta ar putea să fie de fapt răutate și dorința de a te răzbuna. După ce îți trece mânia, s-ar putea să-ți pară rău și chiar să îți dai seama că ce ai spus nu era chiar adevărul, ci un punct de vedere subiectiv.

Adevăr spus cu blândețe

Atunci când este clar că ai de spus un adevăr dureros, te-ai gândit bine și știi că este cea mai bună idee, „împachetează-l într-un ambalaj mai plăcut”. Spune cu dragoste ce ai de spus și ia în calcul și părțile bune ale situației. Până la urmă, suferința provocată va fi mai mică decât dacă vei ține un secret care va ieși la un momentdat la iveală. Totuși, anumite lucruri nu este nevoie să le spui. Nu înseamnă că minți dacă nu-ți exprimi totala dezaprobare față de mama lui sau nu îi mărturisi faptul că admiri un coleg de serviciu.

Ajută-l să aibă încredere în tine

Pentru ca să nu fii tu în ipostaza celui înșelat, ar trebui să accepți și realitățile mai puțin plăcute. Dacă te enervezi ușor chiar și din cauza unor evenimente minore, ții supărarea mult timp sau ți-o exprimi zgmotos, nu te mira că jumătatea ta încearcă să te protejeze și să se protejeze de astfel de reacții. Ar trebui să discutați despre asta și să arăți că vrei să afli adevărul și nu minciuni frumos ambalate. Totodată, ar trebui să te mai abții să faci din țânțar armăsar.

De ce nu suntem sinceri:

– pentru a evita pedeapsa și umilința;

– pentru a fi plăcuți;

– pentru a ne urmări propriul interes;

– ca să protejăm pe cineva;

– pentru a evita responsabilități;

– din obișnuință etc.

cristina radulescu-ion psihologRăni sufletești

În general, o minciună, oricât de nevinovată ar fi ea, se află. Nu degeaba se spune că are picioare scurte. Personal – și cred că nu sunt singura – mă simt mai rănită dacă aflu că am fost mințită decât dacă mi se spune adevărul, oricât de dur ar fi. Cu cât mai banală situația, cu atât mai furioasă mă simt. Sinceritatea într-o relație este cea mai bună, dar nu sinceritatea brutală, dureroasă. Este important să înveți să îmbraci cumva adevărul, să-l împachetezi astfel încât să nu doară atât de tare. Dar este vital să îl spui. A spune minciuni într-o relație, fie ele și nevinovate, poate duce la conflicte grave. Acest fapt poate antrena complexe, sentimente de vinovăție și poate da o stare atât de neplăcută încât mai bine spuneai de la început.”

 

Sursa foto: zulily.com