Programul „EU DECID. NU DEPIND”  se ocupă de prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. Totodată a acordat asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri.

Citește și: Sfaturi eficiente pentru adolescenți să se lase de fumat

Despre riscurile consumului de droguri

Ideea programului a plecat de la o problemă majoră cu care se confruntă în prezent România: creșterea alarmantă a prevalenței consumului de droguri de-a lungul vieții în rândul populației și mai ales în rândul tinerilor, precum și cu apariția noilor substanțe psihoactive (NSP), denumite generic „etnobotanice”. Proiectul  „EU DECID. NU DEPIND” își propune să contribuie la informarea, educarea și conștientizarea privind riscurile și efectele consumului de droguri în rândul copiilor din București.

„EU DECID. NU DEPIND”, prevenirea consumului de droguri

Astfel, în cadrul Proiectului „EU DECID. NU DEPIND” se vor realiza și implementa intervenții specifice de prevenire a consumului de droguri. Vor exista programe pentru elevii din ciclul gimnazial și pentru cei din licee. Se vor utiliza metode de educație alternativă și programe de petrecere a timpului liber.

Asociația BENEVA își propune ca, prin intermediul unor producții culturale să comunice mult mai ușor cu tinerii și copiii. Astfel, vor reuși să transmită într-un mod atractiv mesaje cu o încărcătură emoțională puternică. Limbajul artistic este ușor înțeles și perceput, arta emoționează și vindecă. 

Citește mai multe despre Cum poate fi prevenit consumul de droguri la adolescenți

„EU DECID. NU DEPIND” – dezvoltarea abilităților de viață

Elevii vor putea vedea două producții culturale, una cinematografică și una muzicală, adresate copiilor de gimnaziu. Vor urma sesiuni de întrebări și răspunsuri. Proiectul își propune să contribuie la creșterea nivelului de educație civică și educație pentru sănătate a elevilor implicați, prin dezvoltarea abilităților de viață sănătoasă și de petrecere a timpului liber, ca alternative la consumul de droguri. Totodată, pentru că muzica este limbajul universal, iar adolescenții reacționează cel mai bine la această formă de artă, pentru liceeni va fi compus un cântec ce va purta mesajul proiectului.

Mesajele și acțiunile proiectului se vor comunica permanent  pe pagina  https://www.facebook.com/Eu-Decid-Nu-Depind

Proiectul „EU DECID. NU DEPIND” își propune să abordeze în mod direct minim 2000 de elevi de gimnaziu și liceeni.

Pentru alte informații despre Autoritatea Națională Antidrog și Programul de interes național, accesați www.ana.gov.ro .