La copilul de 5 ani vor exista mulți pași înainte, precum și pași înapoi, pe măsură ce întâlnesc noi provocări și lumea lor se lărgește.

Mulți copii în vârstă de 5 ani încep grădinița, ceea ce înseamnă mai mult timp petrecut de familiaritatea casei.

La această vârstă, copiii vor exprima din ce în ce mai mult dorința de a fi independenți, dar vor dori în continuare și vor avea nevoie de mângâierea părinților.

De ce este importantă vitamina E în alimentația copilului

Etape de dezvoltare importante la copilul de 5 ani

1. Comportament și rutine zilnice

Unii copii de 5 ani merg la grădiniță. Aceasta va fi o trecere importantă de la familiaritatea căminului într-o lume cu totul nouă.

Prietenii noștri, noile reguli și noile descoperiri marchează această tranziție.

Pentru unii copii, școala este o nouă aventură interesantă. Pentru alții, poate fi un pic copleșitor.

Dacă copilul are dificultăți, este important să înțelegeți care sunt provocările sale și să discutați opțiunile cu profesorul/educatorul.

În majoritatea cazurilor, cooperarea între părinți și profesori poate netezi un drum greu.

2. Dezvoltarea fizică

Dezvoltarea fizică a copiilor de 5 ani va varia. Unii copii de această vârstă pot avea o creștere bruscă și mai devreme decât alții, iar unii pot avea abilități motorii mai puternice decât colegii lor.

Copilul ar trebui să poată face unele sau majoritatea acestor lucruri:

– să stea pe un picior timp de 10 secunde sau mai mult

– să doarmă

– să utilizeze o furculiță și o lingură

– să folosească toaleta pe cont propriu

– să se urce singur în leagăn

Copilul are gura uscată? Află cauzele posibile

3. Dezvoltarea emoțională

La vârsta de 5 ani, copiii intră în lumea „copilului mare”, cel care are un control mai bun și o reglementare emoțională.

Copilul de 5 ani sunt „plăcuți pentru oameni”, care doresc să-și facă prieteni și să primească răspunsuri pozitive de la adulți.

În același timp, totuși, copiii în vârstă de 5 ani se află încă foarte mult în lumea copiilor mai mici și pot afișa extreme emoționale, contradicții.

4. Dezvoltare cognitivă

Copiii vor experimenta dezvoltarea cognitivă pe măsură ce intră în școală și încep să învețe multe.

Expresia „grădinița este noua clasa întâi” se aplică multor copii în vârstă de 5 ani, deoarece abordează lucruri ca temele și trebuie să răspundă așteptărilor școlare și comportamentale la școală.

Ei vor fi constrânși să învețe și să scrie cifre, litere și forme.

De asemenea, se așteaptă ca aceștia să învețe și să înțeleagă lucrurile de bază despre propriile lor corpuri și despre lumea în care trăiesc.

5. Dezvoltare socială

Au dispărut zilele în care copilul a interacționat intermitent numai cu un coleg de joacă și a fost implicat în ceea ce este denumit în mod obișnuit „joc paralel”.

Acum, dacă copilul este un fluture social ce va interacționa din ce în ce mai mult cu alți copii, fie în grădiniță, fie la întâlniri.

Interacțiunea socială are acum o probabilitate mai mare de a implica jocuri cu reguli, activități sportive și joc de energie mare.

Nectarinele previn anemia la copii. 10 beneficii pe care le au aceste fructe pentru copii și adulți

6. Dacă copilul meu nu este pregătit pentru grădiniță?

Copiii mici se dezvoltă la viteze diferite, iar mulți dintre ei au provocări în ce privește tranziția la grădiniță.

Sensibilitatea la introducerea senzorială, dificultățile de învățare sau vorbire sau alte diferențe pot însemna că copilul nu este chiar pregătit pentru grădiniță.

Dacă este cazul, apelați la medicul pediatru și la profesorul copilului.

Este adesea posibil să întârziați grădinița timp de un an, oferindu-vă șansa de a ajuta copilul să-și construiască abilitățile necesare pentru a se dezvolta în școală.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto