Poate te întrebi cum s-a ajuns aici. Ți se pare că te-ai trezit, la un momentdat că ești tratată ca o menajeră de soțul tău. De fapt, lucrurile au evoluat în timp. ”De obicei, nu s-a ajuns la așa o stare de fapt într-o zi. Ea este rezultatul unui lung proces de asumare a rolurilor. Tu ți-ai acceptat, încet-încet, poziția inferioară, de victimă supură”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

De ce ai permis să fii tratată ca o menajeră de soțul tău

Specialistul în probleme de cuplu te sfătuiește să reflectezi asupra unor probleme și să-ți răspunzi la anumite întrebări. După ce te-ai lămurit cum stau lucrurile, poți să încerci să schimbi ceva. Gândește-te la care este împărțirea atribuțiilor în casă. Chiar dacă tu faci totul, chiar dacă ești casnică nu este normal să fii tratată ca o femeie de serviciu de către soțul tău sau, mai rău, și de către copii. Întreabă-te: de ce ai permis să fii plasată într-o poziție inferioară?

”Poate bărbatul este bărbatul dominant și tu ai o fire submisivă. Poate că există complexe de inferioritate. Te complaci în acest rol pentru a oferi ceva la schimb în relația cu partenerul, atunci când crezi că nu-i poți oferi altceva și altfel nu ar rămâne cu tine. Poate că el este cel care își dorește această situație și dorește să-și manifeste superioritatea, prin diminuarea importanței pe care ți-o acordă. Indiferent de explicație, este clar că există o mare diferență între voi. El apare ca fiind puternic, dominant, iar tu ești inferioară, slabă. Primești ordine și le execuți”, observă Tedy Creștin.

Recâștigă respectul soțului tău

Respectul se recâștigă în timp, începând cu acțiuni mici. De exemplu, poți să-l cooptezi și pe soț să te ajute puțin. Cu timpul, poate contribui chiar mai mult. Poți chiar condiționa munca ta de îndeplinirea sarcinilor pe care i le încredințezi lui. Dacă el câștigă mai bine sau tu ești casnică, ar putea spune că el aduce banii, așa că e normal să fie servit și chiar să te desconsidere. Fă o listă a lucrurilor pe care le faci pentru casă și cât ar costa dacă ați angaja pe cineva să le facă. Dacă se gândește câți bani ar da unei bone, unei femei care face curățenie, cât costă să dai hainele la splălătorie sau să cumperi mâncare gata preparată etc. își va da seama că, în cazul în care ai fi plătită pentru tot ceea ce faci, ai putea ca tu să ”câștigi” mai bine ca el.

Repară relația cu el

Psihoterapeutul spune că ”dacă dragostea și interesul s-au pierdut în timp, tot în timp se vor recâștiga”. Te sfătuiește să vorbești cu soțul pentru a vă repara relația. ”Porniți de la ceea ce v-a adus la început împreună, de la pasiuni și activități comune. Puteți redeschide canalele de comunicare, puteți împărtăși din nou ceea ce vă preocupă. Puteți reîncepe să faceți diverse activități împreună. După o vreme, afecțiunea soțului și interesul lui față de tine ar putea să crească, însă într-un alt mod și într-o altă formă decât în trecut”, este de părere specialistul.

Află și cum îți păstrezi relația de cuplu puternică!

Evită critica și reproșurile

dr. psihoterapeut Tedy Creștin adaptabil.ro

dr. psihoterapeut Tedy Creștin adaptabil.ro

”Este bine să eviți reacțiile impulsive, de moment, critica, reproșurile. Nu-i da indicații și nici nu îl privi de sus, la rândul tău. Aceste atitudini duc la respingere, certuri și conflicte. Comunicarea dintre voi va fi tăiată. Nu ajută nici să te izolezi sau să te retragi din relație. O atitudine distantă față de soț este un drum sigur către încheierea căsniciei. Dacă îți dorești să rămâi cu el, ai nevoie de un plan pe termen lung ca să nu mai fii tratată ca o menajeră de soțul tău. Trebuie să te implici mai mult. Este esențial să reînecepeți să discutați sicer unul cu celălalt. Ascultă-ți partenerul. Sprijină-l în ceea ce face. Dacă nu aveți proiecte comune, ar fi cazul să începeți unul. Ar fi bine să aveți mai multe obiective și visuri pe care le împărtășiți, mai multe idei și soluții pe care să le aplicați în viața de zi cu zi.”

Citește și: De ce nu funcționează comunicarea în cuplu

Sursa foto: shutterstock.com