Antrenează-te să nu mai fii nervoasă

Ia-ți angajamentul față de tine însăți să nu mai reacționezi negativ. Observă ceea ce te enervează mai tare: faptul că te ingnoră? Că țipă sau îți vorbește urât? Pregătește-e penstru astfel de momente, imaginându-te pe tine făcând ceva diferit. Nu este ușor, dar începe făcându-ți ție însăți promisiunea să nu mai răspunzi la fel. În același timp, nu te mai gândi la cum va reacționa și ce se va întâmpla. De multe ori, faptul că anticipăm anumite evenimente negative. În capul nostru, deja se întâmplă. Astfel, deja începem noi cearta prin reacție la ceva ce ar putea să facă sau ”știm sigur” că a făcut, fără a avea dovezi.

Nu face mai mult decât poți

Ce ar mai trebui să realizezi este că nu ești responsabilă pentru tot ce se întâmplă în jurul tău. Nu îți lua responsabilitatea să faci mai mult decât poți, pentru că vei fi mai iritabilă. Pe cât posibil, odihnește-te atât cât ai nevoie și cere ajutorul de la partener, părinți etc. În plus, nu te lăsa influențată de opinia publică. Dacă micuțul face o criză de nervi într-un magazin sau pe stradă, nu este pentru că tu ești un părinte rău. Cel mai bine este să reacționezi cu cât mai mult calm și să-l aștepți și pe el să se calmeze. Nu este cazul să intervii ”în forță”, doar pentru că lumea se uită la voi și asta aștepată de la tine.

Nu o lua personal

Nu este bine să iei personal nicio trăznaie făcută de copil. El nu își propune să te enerveze. Așadar, cristina radulescu-ion psihologdozează-ți reacțiile. În fucție de cum răspunzi tu, micuțul își va dirija comportamentul viitor. Dacă tu ești prea dură cu el, va minți și îți va ascunde micile lui prostioare. El ar trebui să înțeleagă faptul că a greșit și că va fi pedepsit. Dar, de asemenea, va trebui să priceapă că a fost sancționat comportamentul lui și nu el însuși că ”este rău”, ci este un copil bun care a făcut ceva rău. Dacă nu îi explici clar acest lucru, se va simți respins și stima lui de sine va începe să se deterioreze.”

Sursa foto: 123rf.com