Nimeni nu știe când o relație începe să se degradeze. Poate fi un moment anume – o ceartă mai puternică, o neînțelegere sau, pur și simplu, cu timpul dragostea scade până nu mai rămâne nimic din ea. Și atunci ajungi să nu mai vezi decât defectele celuilalt și nu îl mai suporți lângă tine. Totuși, cei care reușesc să remedieze situația o privesc ca pe un moment de criză trecător. Dar împăcarea nu se va întâmpla de la sine, ci este nevoie de efort din partea amândurora. Partea bună este că, în final, legătura celor doi se va întări.

Zâmbete versus reproșuri

”Tot mai multe doamne aflate în această ipostază mă vizitează la cabinet”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu adăugând: ”eu le sfătuiesc că nu trebuie să facă ceva anume pentru soț, ci pentru ele însele, ca să se simtă mai bine în pielea lor. Astfel, radiind în exterior să îl «contamineze» și pe el”. Psihologul observă ”că, cu cât rutina se așază peste relație, apare sentimentul că nu ai valoare și intervine starea de delăsare. Femeia nu se mai îngrijește, se simte neatrăgătoare și neiubită. Se transformă într-o nevastă cicălitoare. Dar o femeie care zâmbește are mai multe șanse să își recâștige partenerul decât una care îi face reproșuri”.

Fără resentimente

Cristina este de părere că ”în situația în care soțul s-a schimbat în rău și a dobândit comportamente care ei nu îi plac, femeia ar trebui să îl facă pe bărbat să realizeze răul pe care îl produce în relație și să ia decizia să evolueze în bine”. Dar, dacă soțul tău a făcut anumite greșeli în trecut, dar nu le-a mai repetat, încearcă să ierți și să nu mai pomenești de ele. Nu este ușor, dar ar fi bine să faci asta de dragul căsniciei tale. Mai mult, dacă tot ții nemulțumirile în tine și te gândești des la el, îți vei mări/potența nefericirea. În schimb, vei vedea că dacă reușești să treci cu vederea vina lui, te vei simți eliberată.

Timp petrecut împreună

Ar fi bine să discuți cu soțul tău despre care îți sunt așteptările, sentimentele și despre care sunt lucrurile care te îngrijorează. În felul acesta, poți înlătura multe neînțelegeri. Este foarte important să îți faci timp ca să petreci cu soțul tău. Dacă de ceva vreme nu faceți decât să ajungeți obosiți acasă și să vă deveți fiecare de treaba voastră nu e de mirare că relația voastră scârțâie. Oricât ar fi de greu, vă puteți găsi momente să stați de vorbă cu televizorul închis sau să faceți o plimbare. Un week end petrecut departe de casă este un alt prilej de a vă reîmprospăta legătura.

cristina radulescu-ion psihologMulțumirea vine din interior

”Aș recomanda unei femei nefericite în căsnicie să își facă o listă cu ce și-ar dori pentru ea, ce ar vrea să facă, dar nu a făcut sau nu a mai făcut demult. De exemplu, să meargă la sală, să asculte muzică veselă (chiar și atunci când face curățenie), să iasă cu soțul în oraș sau la un film. Starea ei de spirit se va schimba dacă se va gândi în fiecare seară la cel puțin trei lucruri bune și frumoase care i s-au întâmplat în ziua respectivă. Alte lucruri pe care le-ar putea face: să își pună o fotografie care le inspiră optimism în locul în care lucrează, să învețe să fie misterioasă, să încerce ceva nou (chiar și să gătească un fel nou de mâncare), să fredoneze o melodie care le-a plăcut într-o perioadă a vieții pe care o consideră bună, să-și sune prietenele și să se întâlnească dacă pot și ar mai fi multe de făcut… Pare că multe din aceste lucruri nu au legătură cu mariajul, dar , dacă ea se simte bine, soțul va vedea asta. Iar starea ei de bine se va imprima și lui, ceea ce va avea efecte pozitive asupra relației.”