”Dacă tot ați ajuns în acest punct, este util să-ți pui întrebări și să vezi cum a funcționat până acum legătura dintre voi. Este bine să faci diferența între o relație toxică și una care merită continuată, între o relație în care aveți așteptări asemănătoare sau una în care vă doriți lucuri diferite”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Semne că nu ai la ce spera

Dar uite câteva semne care să-ți dea de gândit că legătura ta nu se îndreaptă spre ceva serios. De exemplu, nu îi cunoști familia și prietenii apropiați. Nu știi detalii despre viața lui, despre ce face atunci când nu sunteți împreună și nu are de gând să te integreze prea curând în activitățile lui. Se mai întâmplă și să vă vedeți o vreme, apoi să dispară o perioadă fără nicio explicație. Pe urmă te sună ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și vrea să vă vedeți. În acest caz, cel mai probabil nu vrea decât o aventură, iar dacă tu ai vrea o relație serioasă, cel mai bine ar fi să renunți la el. Pentru a fi sigură, poți avea o discuție deschisă cu el și să-i explici ceea ce îți dorești și să-l asculți și pe el. Vei vedea dacă merită într-adevăr efortul.

Ajutorul unui specialist

Ar trebui să-ți pui mai multe întrebări: La începutul relației a fost frumos? Ce v-a atras unul la celălalt? Ce v-a determinat să alegeți să fiți împreună? Ce v-ați dorit fiecare de la această relație? Ce vă doriți în prezent? Vă mai satisface? De ce ați rămas împreună? Ce sperați să obțineți sau de ce vă temeți dacă v-ați despărți? Mai întâi, îți poți clarifica singură punctul de vedere răspunzându-ți la aceste întrebări, după care ai putea vorbi cu partenerul despre asta. Sunt multiple cauze din care se poate ajunge în acest punct. Ceea ce v-ar putea clarifica este să vedeți cum vă imaginați fiecare relația în viitor. Acest moment de criză ar putea fi unul potrivit de a începe terapia de cuplu, pentru că o terță parte obiectivă vă ajută mai ușor să atingeți niște concluzii. Am cunoscut la terapie un cuplu în care unul din parteneri nu își dorea mai mult de la aceea relație și se opunea ca lucrurile să o ia pe o pantă serioasă. Totodată, nu își dorea nici despărțirea. Voia ca totul să rămână așa cum era. Acest lucru îi oferea senzația că încă mai are timp de gândire pentru a lua o decizie (deși în mod inconștient luase deja hotărârea să se despartă de ea). În terapie, și-au clarificat poziția și au hotărât să o ia fiecare pe un alt drum.

Sursa foto: 123rf.com