Cu precauțiile corespunzătoare, poți călători în condiții de siguranță și atunci când ești însărcinată. Iată sfaturile medicului primar în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Iștoc.

Ce să iei neapărat la tine

Oricare ar fi destinația, în primul rând trebuie să afli ce facilități de asistență medicală sunt la destinație, în cazul în care aveți nevoie de asistență medicală de urgență. Ia în bagaj dosarele medicale de maternitate, astfel încât să poți da medicilor informațiile relevante, dacă este necesar”, spune doctorul.

Ce perioadă să alegi pentru vacanță atunci când ești însărcinată

Unele femei preferă să nu călătorească în primele 12 săptămâni de sarcină din cauza senzației de greață și de oboseală permanentă din timpul acestor stadii incipiente. Călătoria în ultimele luni de sarcină poate fi obositoare și inconfortabilă. Așa că, multe femei consideră că cea mai bună perioadă de a lua o vacanță este în mijlocul sarcinii, între patru și șase luni.

Călătoria în timpul sarcinii este o preocupare pentru multe femei, dar, în cazul în care sarcina nu are complicații, atunci nu există nici un motiv pentru care femeile însărcinate nu pot călători în siguranță, atâta timp cât sunt luate măsurile de precauție necesare”, spune dr. Silviu Iștoc.

Zborul cu avionul în timpul sarcinii

Călătoria cu avionul nu este dăunătoare pentru gravidă sau pentru copil, dar situația se schimbă în cazul în care este vorba despre o sarcină cu complicații. De aceea, este bine ca înainte de a cumpăra bilete (sau de a pleca dacă le-ai cumpărat înainte să afli că ești însărcinată), să discuți cu medicul pentru a-i cere părerea. De asemenea, anumite companii aeriene au o politică foarte strictă când vine vorba de femei însărcinate, de aceea este bine să cunoaști aceste detalii înainte de a achiziționa biletele.

Probabilitatea de a intra în travaliu natural este mai mare după 37 de săptămâni și după 32 de săptămâni, în cazul sarcinii cu gemeni. După săptămâna 28 de sarcină, compania aeriană poate solicita o adeverință de la medicul ginecolog care să confirme că nu există riscuri sau complicații. În timpul zborului, bea multă apă și ridică-te în mod regulat – la fiecare 30 de minute”, explică dr. Silviu Iștoc.

Răul de mașină al femeilor însărcinate

Oboseala și amețelile sunt frecvente în timpul sarcinii, deci este important ca în timpul călătoriei cu autoturismul să se consume în mod regulat lichide și alimente naturale care oferă energie, iar din când în când să se facă opriri pentru oxigenarea creierului și pentru a activa circulația sangvină prin mișcări”, afirmă medic primar dr. Silviu Iștoc.

Este important ca pe toată durata călătoriei să se păstreze un aer curat în autoturism. Centura de siguranță trebuia să fie poziționată cu cureaua transversală între sâni și cureaua abdominală peste pelvis, sub burtă, nu peste burtă. Trebuie să se creeze un mediu confortabil pentru femeia însărcinată pentru a nu se simți rău până la destinația finală.

Croaziera în timpul sarcinii

Companiile de feribot au propriile lor restricții și pot refuza cu ușurință transportul femeilor gravide de peste 32 de săptămâni. Consultă politica companiei de feribot înainte de a face rezervarea, pentru a nu avea surprize neplăcute la îmbarcare.

În cazul excursiilor mai lungi pe apă, cum ar fi croazierele, este indicat să știi dacă ai rău de mare, pentru că acest lucru poate crea un disconfort accentuat. De asemenea, înainte de a opta pentru o astfel de călătorie, află dacă există facilități la bord pentru a face față în cazul în care apar complicații cu privire la sarcină”, explică dr. Silviu Iștoc.

Alimentele și băuturile specifice altor culturi

Dacă alegi să mergi într-o vacanță în afara țării, nu încerca toate alimentele și băuturile care îți sunt oferite, mai ales dacă ești însărcinată. Verifică întotdeauna dacă apa de la robinet este în regulă, dar cel mai bine ar fi să nu consumi decât apă îmbuteliată.

Ai grijă să eviți simptomele cauzate de alimente și apă, cum ar fi diareea și afecțiunile stomacului. Unele medicamente pentru tratarea disconfortului gastric nu sunt permise în timpul sarcinii. Dacă te simți rău, hidratează-te foarte bine și continuă să consumi numai alimente sănătoase pentru protejarea sarcinii”, spune dr. Silviu Iștoc.

Atenție la apa în înoți

Înotul este un sport sănătos atât pentru minte, cât și pentru corp, dar care poate afecta sănătatea aparatului genital, mai ales în cazul femeilor însărcinate. Umiditatea crescută, păstrată mult timp la acest nivel, poate irita suprafetele genitale și facilitează apariția infecțiilor, ceea ce poate duce la complicații ale sarcinii.

dr. Silviu Istoc www.dristoc.ro

dr. Silviu Istoc www.dristoc.ro

La mare, la piscină sau oriunde alegi să înoți, este bine să nu porți ore în șir un costum de baie umed, pentru a evita apariția afecțiunilor genitale. Dacă slipul nu se usucă la soare, schimbă-l cât mai repede după ieșirea din apă. De asemenea, este indicat să se spele costumul de baie după fiecare folosire, pentru a îndepărta din țesătura sa excesul de sare sau alte elemente care pot favoriza aparitia iritațiilor și a infecțiilor. Aceste lucruri sunt importante pentru orice femeie, în special pentru cele însărcinate, care trebuie să fie foarte atente la apa în care urmează să intre”, a completat dr. Silviu Iștoc.

Sursa foto: 123rf.com