Ești dependentă de internet și televizor? Și copilul tău ar putea să fie! Copiii din ziua de azi au acces nelimitat la internet. Și televizorul este tentant și reprezintă o sursă care îi face să piardă mult timp. Crezi că micuțul tău petrece prea mult timp în fața unui ecran? Dar tu și soțul tău? Te-ai gândit ce exemplu îi dați, ca părinți?

Ești dependentă de internet și televizor? Și copilul tău ar putea să fie! Studiile științifice arată că un atașament pozitiv dintre părinte și copil poate reduce riscul de dependență de mass-media sau internet. În plus, un sondaj internațional la care au participat 387 de subiecți cu vârsta între 9 și 16 ani arată că 80 % dintre copii au încredere în părinții lor, 75 % își doresc să le facă pe plac părinților și 74 % consideră că atitudinea față de lucrurile importante din viața lor depinde de cea a părinților.

Dependența de calculator sau televizor la copii. Cum îți ajuți copilul să nu devină dependent de ecrane

Ești dependentă de internet și televizor? Renunță, copilul are nevoie de atenția ta

”Timpul petrecut de părinți în spațiul virtual îl afectează pe copil din mai multe puncte de vedere”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care explică: ”pe de o parte, faptul că mama îl ignoră îl afectează. Astfel, va crește cu o mare mare nevoie neîmplinită de atenție și afecțiune. Un părinte indisponibil din punct de vedere emoțional va altera foarte mult echilibrul copilului. Pe de altă parte, un exemplu negativ în ceea ce privește consumul de media îl va determina să imite și să devină dependent. Își va găsi preocupări în această sferă mai mult decât este necesar. Școala și alte activități vor trece în plan secundar. Relațiile sociale vor fi mai puține. Experiențele din viața reală vor fi înlocuite de cele virtuale. Ar putea ajunge să sufere de anxietate socială și lista poate continua”.

„Copilul meu e dependent de internet”

Ești dependentă de internet și televizor? Gândește-te ce exemplu dai celui mic

Ai putea spune că nu ai nicio problemă în ce privește consumul de televiziune și de internet. Ai doar un serial preferat pe care-l urmărești, te mai uiți la știri, îți verifici pagina de Facebook, mai cauți niște rețete pe internet și asculți muzică online. Dar ia gândește-te: câte ore petreci în total în fața unui ecran? De câte ori îți repezi copilul pentru că te deranjează atunci când vrei să citești ceva de pe telefon?

Este ceea ce faci în mediul virtual chiar atât de important? Știi și tu proverbele cu ”așchia nu sare departe de trunchi” și ”capra sare masa, iada sare casa”. Dacă tu ai un consum exagerat de media, micuțul va deveni de-a dreptul dependent. Așa că modul cel mai simplu de a-ți feri copilul de astfel de probleme este să fii tu un bun exemplu. Închide acum internetul și vorbește cu copilul tău!

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com