Ești în concediu maternal. Ajută-ți soțul să te înțeleagă că ți-e greu

Dacă stai acasă în concediu maternal sau ești casnică, soțul va avea pretenția să te ocupi de tot. Nu își dă seama că ”meseria” de mamă este cea mai solicitantă din lume și că ai și tu nevoie de un timp de odihnă. Explică-i cât de greu este să ai grijă de un copil mic. L-ai putea lăsa pe el într-un weekend să facă tot ce faci tu (sau măcar o parte) și să-ți mai spună dacă mai crede că tu te relaxezi toată ziua.

Citește și: Cât stai în concediu maternal?

Cere ajutorul când ai nevoie

Chiar dacă ești în concediu maternal, cere ajutorul când ai nevoie. De exemplu, chiar dacă soțul e foarte ocupat, tot ar mai putea găsi un sfert de oră în care să spele niște vase. Dacă are mai mult timp, ar putea face mai mult, iar tu te-ai putea ocupa de lucrurile pe care el și le dorește îmbunătățite. Pe de altă parte, ar putea deveni mai realist în pretenții și nu te-ar mai critica atât dacă apartamentul nu arată impecabil. Dacă el se plânge de calitatea mâncării, cel mai probabil îi lipsește felul cum gătea mama lui. Ia câteva rețete de la dânsa și încearcă să-i satisfaci, pe cât posibil, această dorință. Chiar dacă nu vei reuși pe de-a-ntregul, poate aprecia efortul tău.

Citește și: Vrei sa lași bebelușul pentru prima data cu bunica sau bona? Ce trebuie să știi!

Ești în concediu maternal. Discutați problemele care apar

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Este normal să-ți asculți cu atenție soțul, să vezi ce își dorește, cum și de ce. După aceea, îți poți spune tu punctul de vedere. Stabiliți împreună ce se poate face și ce nu. În plus, explică-i că sunteți o echipă care rezolvă împreună problemele. Cu cât faceți mai multe lucruri împreună, cu atât cuplul este mai sudat. Dacă fiecare face ce-i trece prin cap fără să ceară părerea celuilalt, apoi vă criticați, relația are de suferit. Este esențial să nu fii impulsivă, agresivă verbal sau critică, în ciuda faptului că te simți jignită sau comparată cu o menajeră. Este necesar să ajungeți la o discuție sinceră despre repartizarea sarcinilor, munca în echipă, posibilitatea de a angaja un ajutor etc. Dacă problemele sunt mai adânci și reproșurile nu sunt decât o muniție într-o luptă pentru putere, ar fi bine ca partenerii să conștientizeze acest lucru. Apoi, ar putea începe un proces de terapie de cuplu împreună,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com