Sezonul ploios este abia la început și mulți părinți aleg să-și țină odraslele mai mult în casă. Frigul, dar și umiditatea crescută ne fac să credem că nu este timpul de ieșit în parc. Totuși, este bine să-ți lași copilul să se joace în noroi. Cu îmbrăcăminte adecvată, micuții s-ar putea bucura de toamnă și învăța ceva. După ce vei afla care sunt beneficiile jocului în noroi, vei dori și tu să-ți scoți copilul afară indiferent de vreme.

De ce este bine să-ți lași copilul să se joace în noroi: Stimulează sistemul imunitar

Oamenii de știință confirmă ceea ce micuții știau, instinctiv, de mult. Joaca în noroi aduce bucurie micuților. Nu doar că este o experiență care le face plăcere, dar s-a descoperit o bacterie microscopică numită Mycobacterium Vaccae, care stimulează sistemul imunitar. În plus, crește nivelul de serotonină și endorfină din creier, ceea ce induce o stare de calm și relaxare. Joaca în noroi poate scădea și incidența alergiilor și a astmului bronșic. Specialiștii fac o legătură între mediul hiperigienizat în care cresc copiii în ziua de azi și incidența crescută a acestor afecțiuni.

Citește și: Cum poți crește imunitatea copilului tău

Noroiul este un mediu de învățare

Dacă este nevoie de argumente în plus ca să-ți lași copilul să se joace în noroi, află că acesta este și un excelent mediu pentru învățat. Îl ajută pe micuț să-și dezvolte funcția cognitivă. Modelarea pământului noroios dezvoltă creativitatea, dar și motricitatea fină a copilului.

Joaca în parc alături de alți copii îl ajută să învețe abilități sociale cum sunt cooperarea, negocierea, comunicarea și altruismul prin faptul că împart rezultatul muncii cu ceilalți. Pot să-și însușească și noțiuni de matematică, rezolvarea problemelor, măsurare și cântărire atunci când prepară cozonaci sau plăcinte din noroi.

Partea artistică se exersează, la rândul ei, prin crearea de ”sculpturi”. Poate să facă diverse modele fără să se teamă de eșec și poate gândi liber. Chiar dacă greșește, o va lua de la capăt. Bineînțeles, ar putea exersa și acasă cu plastelină sau cocă, dar ce poate fi mai frumos decât joaca în aer liber alături de prieteni!

Noroiul, material cu numeroase posibilități

Este bine să-ți lași copilul să se joace în noroi chiar dacă are probleme de dezvoltare sau mai ales atunci. Joaca cu pământ sau nisip ud este atractivă pentru toți copiii și pentru cei cu probleme de dezvoltare, dificultăți la învățătură, dar și pentru cei mai mari și mai inteligenți.

Noroiul este un material care oferă numeroase posibilități și experiențe. În timp ce un micuț se poate simți confortabil să se concentreze pe experiența pur senzorială, altul poate urmări scopuri științifice, cum ar fi studierea microelementelor și a insectelor care trăiesc în acest ambient. Alții, mai activi, pot începe o bătaie cu bulgări de pământ.

Lasă-l să experimenteze joaca în noroi

Atâta timp cât nu se rănesc, ar fi bine să-i lași să experimenteze. Hainele se vor spăla acasă. O astfel de activitate îi poate ajuta pe cei mici să dezvolte o conexiune cu natura și să aprecieze mai mult mediul ambient. Foarte mulți copii nu au prea des ocazia să se joace afară și nici nu au multe opțiuni. Oricum ar fi, va rămâne o amintire plăcută de care nu ai vrea să-l privezi.

De ce este bine să-ți lași copilul să se joace în noroi: Reduce tensiunile

Joaca în noroi ajută copilul să-și reducă tensiunile și energia negativă. Contribuie la dezvoltarea motricității fine care este necesară mai târziu, când va învăța să scrie. Sporește capacitatea imaginativă, prin crearea și asocierea de povești și scenarii despre figurinele pe care le modelează.Crește imunitatea prin expunerea la unele bacterii inofensive. În plus, îl ajută să interacționeze cu alți copii. Școlile și grădinițele tip Montessori scot în mod regulat copiii se joace în pământ afară, special pentru toate aceste beneficii. La fel de util este olăritul, modelajul , pictura cu degetele și orice altă activitate menită pună în valoare copilul din punct de vedere kinestezic,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com