Specialistul este de părere că nu este bine să-ți lauzi copilul. ”Lauda creează în copil sentimentul că trebuie să se ridice mereu la înălțimea standardelor pe care i le impui. De cele mai multe ori, va avea impresia că, dacă nu va fi suficient de bun, nu-l vei mai iubi”, observă Roxana Puiu, psiholog și psihoterapeut de familie și cuplu, mamă a trei copii.

Citește și: Ce să faci când copilul refuză să meargă la școală

Totuși, cum să-ți lauzi copilul? Apreciază-i efortul

Să nu-ți lauzi copilul nu înseamnă să nu-i mai spui nimic, atunci când observi un comportament dezirabil sau o faptă demnă de a fi apreciată? Nu. Dar trebuie să fii atentă la cum faci asta. ”Cea mai potrivită metodă de a lăuda copilul este cea de a-i prețui efortul, interesul, perseverența, și nu rezultatul (fie el pozitiv sau negativ)”, spune psihoterapeutul care îți sugerează să îi spui ceva de genul: ”Mi-a plăcut că te-ai străduit foarte mult să scrii tema”, și nu ”ești un copil foarte deștept”. Pentru a vedea că ești mulțumită de el, pune-i și alte întrebări despre lucrul pe care l-a făcut: ”Cum a fost să stai o oră întreagă pe scaun și să scrii cu atâta minuțiozitate?”.

Citește și: Copilul tău nu are limite? Iată cum îl înveți și corectezi

Cum să-ți lauzi copilul: Arată-i o atitudine echilibrată și sănătoasă

Anumiți părinți ar putea spune că, dacă nu-și arată prețuirea față de copil, acesta nu va avea stimă de sine. Totuși, Roxana Puiu atenționează că ”o stimă de sine construită pe laude seamănă cu o casă de paie. În schimb, o stimă de sine sănătoasă se construiește prin experiențe și reflecție asupra lor”. Adică, degeaba îi spui că este un copil inteligent. El va căpăta încredere în el însuși și va considera că are această calitate abia după ce a trăit anumite împrejurări care i-au testat istețimea. Apoi, ajută ca părintele să-i pună întrebări pentru a vedea ce anume a făcut pentru a reuși. În final, ”scopul nostru este de a-i stimula o stimă de sine nici prea înaltă, dar nici prea scăzută. Mai degrabă, aș recomanda o atitudine echilibrată și sănătoasă”.

Citește și: Românce care au schimbat cursul lumii. Vezi cu cine ne lăudăm și de ce

Cum să-ți lauzi copilul: Temperează-l când exagerează

Psihoterapeutul îi îndeamnă pe părinți să nu se îngrijoreze prea mult în privința laudelor. ”Copiii au felul lor propriu de a se dezvolta. De pildă, unul dintre băieții mei se laudă singur deseori. Nu este nevoie să-i spun eu aproape nimic. Din contră, momentan trebuie să-i temperez această părere de sine exagerată ca să-și poată da seama ce mai ar trebui să îmbunătățească”, spune Roxana care subliniază că ar trebui să ne concentrăm pe a crește copii fericiți. ”Iar fericirea nu este o emoție de scurtă durată și de intensitate maximă pe care o oferă entuziasmul sau euforia. Presupune capacitatea de a merge prin viață cu zâmbetul pe buze și să poată face față atât unui succes poate mai mare decât își imaginau, dar și eșecului. Este bine ca micuțul să-și vadă calitățile ca pe un dar pe care trebuie să-l folosească în folosul oamenilor din jurul lui. Învață-l că vom fi cu adevărat fericiți atunci când dăruim sau ne dăruim”.

Cum să-ți lauzi copilul: Asociază iubirea cu disciplina

Roxana Puiu, psiholog, ”Școala Familiei - Educație pentru părinți”, www.scoala-familiei-ro

Roxana Puiu, psiholog, ”Școala Familiei – Educație pentru părinți”, www.scoala-familiei-ro

Atunci când este mic, nu are nevoie de acel ”bravo”. El se va vedea pe sine prin oglindirea lui în felul în care părinții îl privesc. Chiar și bebelușii care nu stăpânesc încă limbajul, se simt apreciați și valorizați prin felul în care le vorbim, îi atingem, îi hrănim sau chiar când văd cum ne strălucesc ochii atunci când îi luăm în brațe. Cred că este foarte important pentru un copil să simtă dragostea necondiționată a părinților săi. Aceasta ar putea să-l susțină de-a lungul timpului, peste ani, atunci când viața devine mai grea. După vârsta de 6-7 ani, iubirea trebuie asociată cu disciplina. Aceasta nu trebuie să-l rănească, dar nici să lipsească. Altfel, vom crește o persoană impulsivă, incapabilă să-și gestioneze emoțiile și nemotivată,” spune Roxana Puiu.

 

 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com