Poate te întrebi și tu cum e mai bine – să-ți lauzi copilul sau nu? Să-i spui care sunt calitățile lui, poate chiar să le exagerezi ca să-l ajuți să-și crească stima de sine? Sau, mai bine să fii foarte strictă și să nu-i atragi atenția decât când greșește?
Laudele îi fac pe copii să învețe mai bine
În această privință, știința s-a pronunțat. S-au făcut experimente pe grupuri de copii. Un grup a fost lăudat pentru progresele pe care le făcea. Unui alt grup nu s-a spus nimic, nici de bine, nici de rău. Pe când un alt grup de copii a fost intens criticat. Ultimii au obținut progrese rapide la învățătură, pe când primii mai mici – în primă fază. Dar, după un timp, cei criticați au început să dea semne de oboseală și au involuat. La cei cărora nu li s-a spus nimic nu s-au remarcat îmbunătățiri, pe când elevii lăudați înfloreau.
Laudă-l pentru efort, nu pentru abilități înnăscute
Totuși, specialiștii mai remarcă următorul fapt: nu e bine să-ți lauzi copilul pentru calități înnăscute pe care le observi la el. De exemplu, dacă îi spui că e deștept, s-ar putea să o ia ca pe un dat și să creadă că nu mai trebuie să facă niciun efort. Tot ce are de făcut e să se bucure de abilitățile pe care deja le are. În schimb, dacă îți lauzi copilul pentru efortul făcut de a obține ceva, îl vei încuraja să lucreze în continuare pentru a deveni din ce în ce mai bun.
Știai că prea multe laude pot distruge?
Când îți lauzi copilul fără să aibă calitatea respectivă
Există o mare problemă – acea a părinților care-și laudă copilul fără ca acesta să aibă calitatea respectivă. Adulții proiectează dorințele lor neîmplinite asupra copilului și îl îndeamnă să urmeze un domeniu pentru care ei nu au înclinație.
„Dacă părinții își împing de la spate copilul să facă diverse lucruri pentru care acesta nu are talent, nu vor genera decât frustrare. Micuțul va vedea că nu este suficient de bun față de standardele părinților. Astfel, va avea puțină încredere în el însuși, va fi dependent de alții atunci când ia propriile decizii, va simți nevoia să fie supervizat și aprobat continuu. Ar putea chiar să recurgă la minciună și să-și creeze identități false mai târziu, crezând că doar așa va fi acceptat de ceilalți”, remarcă psihoterapeutul Lavinia Țânculescu.
Deci, este bine să-ți lauzi copilul, dar mai degrabă pentru efort decât pentru abilități înnăscute. În plus, lauda fără acoperire este dăunătoare.
Citește și: Cum motivezi copilul să învețe (sfaturi de la specialiști)
Sursa foto: 123rf.com