Internetul a devenit tovarășul nostru de drum. Îl avem pe telefon, laptop sau tabletă. Putem fi conectați 24 de ore din 24. Dar oare este bine? Află de ce este bine să faci o detoxifiere digitală în vacanță.

Deja există oameni care fac detoxifiere digitală în vacanță și plătesc bani grei ca să meargă la anumite hoteluri care îi ajută să facă asta. Cu puțin efort de voință, poți face asta și fără să plătești. Află de ce ar fi bine să adopți și tu cu familia ta un astfel de program.

Beneficiile detoxifierii digitale în vacanță

O detoxifiere dingitală în vacanță este un lucru benefic nu doar copiilor, ci și adulților. Dacă nu mai folosi mijloace de conectare la internet, veți reuși să vă relaxați mai bine fără afluxul necontenit de informații.

Veți face mai multă mișcare și veți putea să comunicați mai bine între voi. Atunci când stați împreună la masă și fiecare este concentrat pe telefonul lui, nu mai există comuniune. O pauză ne va ajuta să fim din nou împreună cu adevărat. În plus, vom reuși să scăpăm de dependența de internet, dacă s-a instalat. Vom vedea că există viață și în afara lui.

Cum să faci o detoxifiere digitală în vacanță

În străinătate există hoteluri speciale care oferă sejururi de detoxifiere digitală. Cum ajungi, lași toate dispozitivele la recepție, iar ei se ocupă să ai un sejur plin de evenimente, excursii și relaxare, dar fără acces la internet. Dar nu e nevoie să dai atâția bani pentru ceva organizat. Caută acele locuri unde încă nu există semnal de mobil și programează o vacanță de una-două săptămâni cu familia. Ideal, ar fi trei săptămâni. Studiile arată că un comportament se întărește sau se dezvață în 21 de zile.

Dacă nu-ți permiți să mergi undeva o perioadă atât de mult timp, poți merge și la bunici, dar fii consecventă și renunță la dispozitivele de conectare la internet. În schimb, planifică activități distractive – drumeții, diverse sporturi, pescuit, întâlniri cu prietenii, jocuri etc. Ia cărți interesante la voi. Trebuie să îi arăți și copilului că vacanța fără internet nu este ceva plictisitor.

Telefonul smart și dependența de internet dăunează grav vieții de cuplu

Detoxifierea digitală în vacanță reduce depresia și anxietatea

Cercetările arată că există o conexiune între accesul nelimitat la tehnologie și stările de anxietate și depresie. Atunci când primim stimuli puternici cum sunt mesajele de pe internet, se eliberează dopamină, care ne face să ne simțim bine. Problema este că excesul acestui hormon duce la dorința de a sta din ce în ce mai mult pe internet. Totodată, doza de dopamină pe care o primim devine insuficientă. Anxietatea apare de la prea multe informații, iar depresia de la creșterea dozei de dopamină de care avem nevoie pentru a ne simți bine. De aceea, o pauză de internet nu poate decât să ne facă bine.

Citește și: Ai un copil dependent de Facebook? Iată cum îl ajuți!

Sursa foto: 123rf.com