Endometrioza este o tulburare în care țesutul numit endometrium crește în afara cavității uterine.

Poate adera la exteriorul uterului, ovarelor și trompelor uterine. Ovarele sunt responsabile pentru eliberarea unui ovul în fiecare lună, iar tuburile uterine transportă ovulul din ovare în uter.

Când oricare dintre aceste organe este deteriorat, blocat sau iritat de endometru, poate deveni mai dificil în a rămâne gravidă.

Vârsta, sănătatea și gravitatea stării de sănătate vă vor afecta, de asemenea, șansele de duce sarcina la termen.

Un studiu a constatat că în timp ce 15-20% dintre cuplurile fertile care încearcă să rămână însărcinate vor avea succes în fiecare lună, acest număr scade la 2-10% pentru cuplurile afectate de endometrioză.

Bolile femeiești care nu se manifestă sunt periculoase

Endometrioza în timpul sarcinii. Ce este de făcut

Sarcina va opri temporar perioadele dureroase și sângerările menstruale grele, care sunt adesea caracteristice endometriozei.

Unele femei beneficiază de creșterea nivelului de progesteron în timpul sarcinii. Se crede că acest hormon suprimă și poate chiar mărește creșterile endometriale.

De fapt, progesteronul, o formă sintetică de progesteron, este adesea utilizat pentru a trata femeile cu endometrioză.

Alte femei, cu toate acestea, nu simți nici o îmbunătățire. Puteți chiar să aflați că simptomele se agravează în timpul sarcinii.

Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce uterul se extinde pentru a îngriji fătul în creștere, acesta poate trage și întinde țesutul.

Asta poate provoca disconfort. O creștere a estrogenului poate duce, de asemenea, la creșterea endometrială.

Experiența în timpul sarcinii poate fi foarte diferită de celelalte femei gravide cu endometrioză.

Gravitatea stării dumneavoastră, producția hormonală a corpului și modul în care corpul răspunde la sarcină va afecta toate modul în care vă simțiți.

Chiar dacă simptomele se îmbunătățesc în timpul sarcinii, acestea se vor relua după nașterea bebelușului.

Alăptarea poate întârzia revenirea simptomelor, dar după revenirea menstruației, simptomele se vor întoarce, de asemenea.

7 alimente care combat infertilitatea feminină

Endometrioza în timpul sarcinii. Riscuri și complicații

Endometrioza poate crește riscul de sarcină și complicații la naștere. Acest lucru poate fi cauzat de inflamație, leziuni structurale ale uterului și influențe hormonale cauzate de endometrioză.

Avortul

Mai multe studii au arătat că ratele de avort sunt mai mari la femeile cu endometrioză decât la femeile fără această afecțiune.

Acest lucru este valabil chiar și pentru femeile cu endometrioză ușoară.

O analiză retrospectivă a concluzionat că femeile cu endometrioză au avut o șansă de 35,8% de avort spontan față de 22% la femeile fără tulburări.

Este important să recunoașteți semnele astfel încât să puteți căuta ajutor medical și emoțional pe care ar trebui să-l recuperați în mod corespunzător.

Dacă aveți mai puțin de 12 săptămâni de sarcină, simptomele de avort se aseamănă cu cele ale unei perioade menstruale:

– sângerare

– crampe

– dureri lombare.

Simptomele după 12 săptămâni sunt în mare parte aceleași, dar sângerarea, crampele ar putea fi mai severe.

Sângerările neașteptate pot fi semne de boală

Naștere prematură

Conform unei analize a mai multor studii, femeile gravide cu endometrioză au de 1,5 ori mai multe șanse să nască înainte de termen.

Bebelușii născuți prematur tind să aibă o greutate mică la naștere și sunt mai predispuși la probleme de sănătate și dezvoltare.

Simptomele nașterii prematură sau la începutul travaliului includ:

– Contracții regulate

– Contracțiile sunt o strângere în jurul secțiunii medii, care poate sau nu să doară.

– Modificarea scurgerilor vaginale. Pot deveni sângeroase sau să aibă consistența mucusului.

– Presiune în pelvis.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, consultați medicul. Ar putea să administreze medicamente pentru a susține dezvoltarea bebelușului în cazul în care nașterea este iminentă.

Dicționar ginecologic – analize medicale ginecologice pe înțelesul tuturor

Placenta previa

În timpul sarcinii, uterul dumneavoastră va dezvolta o placentă. Placenta este structura care furnizează oxigen și hrană pentru fătul în creștere.

Se atașează în mod normal la partea superioară sau laterală a uterului.

La unele femei, placenta se atașează la fundul uterului la deschiderea colului uterin. Aceasta este cunoscută sub numele de placenta previa.

Placenta previa vă crește riscul unei placente rupte în timpul travaliului. O placentă ruptă poate provoca sângerări severe și vă pune în pericol copilul și copilul.

Femeile cu endometrioză pot prezenta un risc crescut pentru această afecțiune care pune viața în pericol.

Principalul simptom este sângerarea vaginală roșie aprinsă.

Dacă sângerarea este minimă, vi se recomandă să vă limitați activitățile, inclusiv sexul și exercițiile fizice.

Dacă sângerarea este abundentă, este posibil să aveți nevoie de o transfuzie de sânge și de o cezariană de urgență.

Menstruație dureroasă? Așa uiți că ești la ciclu!

Endometrioza în timpul sarcinii. Tratament

Chirurgia și terapia hormonală, tratamentele standard pentru endometrioză, în general, nu sunt recomandate femeilor însărcinate.

Suplimentele de durere pot ajuta la reducerea disconfortului endometriozelor, dar este important să întrebați medicul care dintre ele poate fi folosit în siguranță în timpul sarcinii și pentru cât timp.

Unele măsuri de auto-ajutorare includ:

– băi calde

– alimente bogate în fibre pentru a reduce riscul de constipație

– mișcarea ușoară sau yoga prenatală pentru a întinde spatele și pentru a calma durerea de spate asociată cu endometrioza.

Să rămâi gravide și să ai un copil sănătos sunt posibile și comune cu endometrioza. Având endometrioza poate face mai dificil pentru tine de a concepe decât femeile fără această afecțiune.

De asemenea, poate crește riscul de complicații grave ale sarcinii. Femeile gravide cu această afecțiune sunt considerate a avea un risc ridicat.

Trebuie să vă monitorizați frecvent și mai atent pe toată durata sarcinii, astfel încât medicul să poată identifica rapid orice complicație dacă apare.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto