Endometrioza derivă din cuvântul endometrium, căptușeala uterului pe care corpul dumneavoastră o produce în fiecare lună în cazul în care un ou se implantează.

Dacă nu concepeți în timpul aceleiași luni, atunci corpul va elimina endometrul, motiv pentru care apare perioada menstruală.

Uneori, acest țesut endometrial se deplasează din capătul tubului Fallopian și în abdomen. La unele femei, țesutul se va atașa la alte organe.

Hormonii făcuți în următorul ciclu menstrual stimulează acest țesut suplimentar să crească și apoi să-l eliminăm la fel ca țesutul din uter.

Cu toate acestea, sângerarea și eliminarea țesutului nu are cum să iasă din corp, ceea ce provoacă inflamarea și iritarea țesutului local.

De obicei, inflamația provoacă durerea pe care o trăiesc adesea pacienții cu endometrioză.

11 alimente care micșorează fibromul uterin. Ce produse ar trebui să introduci în dietă

Endometrioza poate afecta fertilitatea la femei și sarcina. Ce trebuie să știi

Simptomele comune ale endometriozei includ

– disconfort înainte și în timpul menstruației
– durere sexuală
– infertilitate
– anomalii ale urinării sau ale mișcărilor intestinale în timpul perioadei de menstruație, sângerare între menstruație
– oboseală
– tulburări imune cum ar fi astmul, eczema și fibromialgia

Ce impact are endometrioza asupra fertilității

Aproximativ o treime dintre femeile cu endometrioză au probleme cu fertilitatea și se luptă pentru a rămâne gravide.

Odată însărcinate, multe femei se tem de efectul endometriozei asupra sarcinii și a nașterii.

Inflamația și iritarea cauzată de endometrioză pot afecta fertilitatea

– Inflamația fimbriei, care preia ovulul și îl transportă în tubul uterin, determină umflarea și cicatrizarea, astfel încât acesta să nu ajungă la destinație.

– Inflamația dăunează spermei și ovulelor atunci când sunt expuse mediului inospitalier cauzat de endometrioză. Prin urmare, calitatea ovulelor este ruinată.

– Probleme cu embrionul care călătorește în jos pe tub și se implantează în peretele uterului datorită leziunilor cauzate de endometrioză.

– Endometrioza începe să provoace aderențe, iar organele pelvine se blochează unul pe celălalt, ducând la scăderea funcției.

Endometrioza poate bloca, de asemenea, tuburile uterine.

Sarcina și endometrioza

Din fericire, sarcina îmbunătățește efectiv endometrioza. Sarcina nu vindecă endometrioza, dar simptomele par să se îmbunătățească în timpul sarcinii.

Acest lucru se datorează faptului că nivelul mai mare de progesteron poate suprima endometrioza.

Hormonii produși în timpul sarcinii determină rezolvarea majorității endometriozei.

Când endometrioza este atât de gravă încât concepția nu se întâmplă, atunci este necesară o laparoscopie.

După intervenția chirurgicală, cele mai bune șanse de concepere sunt în primele câteva luni după această procedură.

Odată ce a apărut concepția și cea mai mare parte a endometriozei s-a rezolvat, medicul poate lua măsuri pentru a preveni reapariția endometriozei.

Alăptarea încetinește creșterea endometriozei ca și pilulele contraceptive.

Miraculos! Acestei femei i-a dispărut tumoarea de pe creier imediat după ce a născut!

Diagnostic

Pentru a diagnostica endometrioza și alte afecțiuni care pot provoca durere pelvină, medicul vă va cere să descrieți simptomele, inclusiv localizarea durerii și când apare.

Testele pentru a verifica indicii fizice ale endometriozei includ

1. Examinare pelviană

Ginecologul poate simți noduli de endometrioză în partea superioară a vaginului și în jurul uterului.

Poate suspecta prezența endometriozei prin faptul că uterul este legat mai degrabă decât destul de mobil sau că ovarele sunt în mod similar legate și probabil ușor de atins.

2. Ecografie

Acest test utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a crea imagini din interiorul corpului.

Pentru a capta imaginile, un dispozitiv numit traductor este fie apăsat pe abdomen, fie introdus în vagin (ultrasunete transvaginal).

Ambele tipuri de ultrasunete se pot face pentru a obține cea mai bună vizualizare a organelor reproductive.

Imagistica cu ultrasunete nu va spune definitiv medicului dacă aveți endometrioză, dar poate identifica chisturile asociate cu endometrioza.

3. Laparoscopia

Endometrioza trebuie să fie diagnosticată corect și direct prin vizionarea acesteia.

Aceasta înseamnă că pacienții trebuie să aibă cel puțin o formă minoră de chirurgie numită laparoscopie.

În această operație, se face o mică incizie în ombilic și apoi se introduce un telescop în cavitatea abdominală pentru a privi cu atenție toate organele și suprafețele pelviene.

În acest fel, endometrioza poate fi corect identificată și severitatea ei evaluată.

Unei femei i s-a îndepărtat o tumoare de 60 de kilograme de pe un ovar

Tratament

Tratamentul pentru endometrioză este, de obicei, cu medicamente sau intervenții chirurgicale.

Abordarea pe care dumneavoastră și medicul dumneavoastră o alegeți depinde de gravitatea semnelor și simptomelor și de faptul dacă sperați să rămâneți gravidă.

În general, medicii recomandă să încercați mai întâi abordările de tratament conservatoare, optând pentru o intervenție chirurgicală ca o ultimă soluție.

Medicamente pentru durere

Medicul vă poate recomanda să luați o soluție pentru ameliorarea durerii, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare steroidice, pentru a ajuta la ameliorarea crampe menstruale dureroase.

Dacă observați că administrarea dozei maxime de medicamente nu vă oferă o ușurare completă, poate fi necesar să încercați o altă abordare pentru a vă administra semnele și simptomele.

Terapia hormonală

Hormonii suplimentari sunt uneori eficienți în reducerea sau eliminarea durerii endometriozei.

Medicamentul cu hormoni poate încetini creșterea țesutului endometrial și poate preveni implantarea de noi țesuturi endometriale.

Terapia cu hormoni nu este un remediu permanent pentru endometrioză. Ați putea resimți simptomele după oprirea tratamentului.

Chirurgie conservatoare

Dacă aveți endometrioză și încercați să rămâneți gravidă, intervenția chirurgicală pentru a îndepărta cât mai multă endometrioză posibil, păstrând în același timp uterul și ovarele (intervenții chirurgicale conservatoare) vă poate crește șansele de succes.

Dacă aveți o durere severă cauzată de endometrioză, puteți beneficia și de intervenții chirurgicale – cu toate acestea, endometrioza și durerea se pot întoarce.

10 cele mai bune ierburi care cresc fertilitatea la femei

Tehnologii de reproducere asistată

Tehnicile de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro, pentru a vă ajuta să rămâneți gravidă, sunt uneori preferabile intervențiilor chirurgicale conservatoare.

Medicii sugerează adesea una dintre aceste abordări, dacă intervenția chirurgicală conservatoare nu funcționează.

Histerectomia

În cazurile severe de endometrioză, chirurgia de îndepărtare a uterului și a colului uterin (histerectomie totală), precum și ambele ovare, poate fi cel mai bun tratament.

O singură histerectomie nu este eficientă – estrogenul produs de ovare poate stimula orice endometrioză rămasă și poate provoca durere.

O histerectomie este de obicei considerată o ultimă soluție, în special pentru femeile încă în perioada de reproducere. Nu mai puteți rămâne gravidă după o histerectomie.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto