Micuții vor învăța 28 de ore pe săptămâna, adică o medie de 5,6 ore pe zi, cu două ore mai mult față de cei care sunt în prezent în clasa a V-a. Ministerul Educatiei a adoptat noul plan cadru pentru învățământul gimnazial. Acesta prevede creșteri ale numărului de ore de curs pentru elevi. Aceștia vor sta, în medie, cu două ore pe zi mai mult la școală.

Cum se modifică planul de învățământ

Elevii de la clasa a V-a vor petrece cu două ore pe zi mai mult la școală începând de anul școlar viitor. Totuși, reprezentanții Ministerului Învățământului consideră că micuții nu vor fi afectați. Va fi mai frumos, pentru că materiile vor fi mai bine structurate și manualele mai relaxate, consideră specialiștii ăn educație.

Planul cadru se va aplica eșalonat, astfel încât din anul școlar 2017-2018 se va aplica doar la clasa a V-a, urmând ca anii viitori să se aplice și la clasele gimnaziale mai mari. Practic, prima generație care va ”beneficia” de acest plan sunt elevii care se află în prezent în clasa a IV-a.

Cu câte ore vor învăța elevii mai mult

Potrivit actului normativ, începând cu anul școlar 2017-2018, elevii claselor a V-a vor sta la școală între 26 și 28 de ore, cu două ore pe zi mai mult față de planul prezent. Din anul școlar 2018-2019, elevii claselor a VI-a vor sta la școală între 28 și 30 de ore. Începând cu anul școlar 2019-2020, elevii claselor a VII-a vor sta între 31 și 33 de ore. Din anul 2020-2021, elevii claselor a VIII-a vor sta până la 34 de ore.

Elevii de clasa a V-a vor petrece cu două ore mai mult la școală

Calculele arată că elevii claselor a V-a vor petrece la școală 5,6 ore pe zi. Elevii din clasele a VI-a vor ajunge sa stea la școală 6 ore pe zi, cei din clasele a VII-a vor avea 6,6 ore pe zi, iar clasele a VIII-a vor invata, in final, aproape 7 ore pe zi (mai exact, 6,8 ore). Aceștia vor sta cu două ore pe zi mai mult la școală decât elevii care învață în prezent în România.

Un elev de clasa a VIII-a va studia 10 ore pe zi

Dar asta nu e tot. Pe lângă orele de școală, elevii trebuie să dedice alte ore dedicate temelor și studiului individual. În aceste condiții, un elev de clasa a VIII-a va ajunge, cu siguranță, să dedice cel putin 10 ore pe zi pentru școală, teme și studiu individual.

Profesorii vor avea o putere de decizie mai mare

O altă schimbare este că, pentru fiecare disciplină, programa școlară și manualele vor reflecta 75% din procesul de predare și evaluare, și numai dictează 100% din ativitatea la clasă. Astfel, 25%  din activitatea la clasă va fi la dispoziția profesorilor pentru recuperări și fixarea cunoștințelor. În aceste condiții orele ar putea fi mai interesante, mai ușoare sau mai plicticoase, în funcție de abilitatea profesorilor.

Citește și: Nemulțumită de școala copilului tău? Ce e de făcut!

Sursa foto: shutterstock.com