În primul rând, nu protesta că se întâlnește cu prietenii. ”Majoritatea bărbaților au nevoie de ieșiri cu «băieții la bere», ca o dovadă a independenței, libertății, apartenenței la un grup”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Dar se întâmplă că ”uneori nu fac diferența și nu știu ce trebuie rămână între tine și el și ce lucruri pot fi povestite”, remarcă el.

Dă din casă” prea mult

S-ar putea să fii furioasă pe soțul tău dacă afli că ”dă din casă” prea mult. Pentru bărbați poate fi ceva normal, dar pentru o femeie poate fi mai jenant să știe că lucruri foarte intime despre ea sunt cunoscute și de alți oameni. Apoi, nu e o plăcere să afli că se plânge, că nu a mai făcut-o de mult sau că nu mai ești la înălțimea standardelor lui. Dar poate fi la fel de stânjenitor chiar să afli că se laudă cu ”performanțele” tale din dormitor. Totuși, ține cont de sfatul specialistului care observă că ”în majoritatea cazurilor, un bărbat apreciază o parteneră care îl înțelege chiar și când a greșit”. Așa că este bine să abordezi problema cu mult calm. Nu face din țânțar armăsar. Atunci când abordezi problema, vorbește-i detașat și folosește și umorul. ”Astfel, vei construi un cadru bun pentru o discuție sinceră, în care poți să îi vorbești despre sensibilitățile tale. Poate că și ceilalți bărbați din grup povestesc (sau exagerează când povestesc) despre viața lor sexuală, dar fă-l să înțeleagă faptul că fiecare cuplu își stabilește o limită undeva”, remarcă psihoterapeutul.

Ajută-l să te înțeleagă

”În condițiile în care, partenerul nu se simte criticat sau atacat, nu are motive sa intre în defensivă. Chiar dacă tu condsideri ca el a greșit, o atmosferă relaxată care îndeamnă la sinceritate îl poate face -și dea seama de ce nu te simți bine să îți știi viața expusă prietenilor în cele mai intime detalii” observă Tedy Creștin care te îndeamnă și să faceți împreună un exercițiu de imaginație: cum ar fi ca tu să le spui prietenelor tale despre slăbiciunile și greșelile lui sau despre momentele în care este ridicol – că poate despre ”isprăvile” lui sexuale i-ar plăcea să povestești. Majoritatea oamenilor au puncte sensibile, chiar dacă sunt diferite de ale altora, și nu ar fi încântați să afle că persoanele dragi lor vorbesc în public despre ele.

Intimitate – viață împreună

Mai există situația în care vorbește cu un singur prieten apropiat și atunci ai putea fi mai puțin supărată. Oricine are nevoie de comunicare. Și tu poate vorbești cu o prietenă bună, poate nu detalii despre viața sexuală, dar cu siguranță vorbești și despre unele întâmplări despre care el nu ar voi să pomenești și altora. Dar este prietena ta bună și tu vrei să te descarci sau să-i ceri un sfat în ceea ce privește anumite situații. Cu toate acestea, dacă asta își dorește și el, ați putea face un pact al tăcerii în ceea ce privește lucrurile pe care celălalt nu ar vrea să se afle despre el – deși s-ar putea ca nici tu, nici el, să nu aflați întotdeauna detalii despre întâlnirile cu un singur prieten apropiat. Dar ceva nu se face clar: în niciun caz, nu ar trebui să îl critici în gura mare de față cu prietenii sau de față cu părinții tăi sau ai lui și nici el nu ar trebui să facă asta. Intimitatea nu înseamnă doar viața sexuală, ci viața pe care o împărtășiți împreună cu bune și rele.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Comportă-te natural

Chiar dacă te simți poate jenată să te întâlnești cu niște oameni care știu prea multe despre tine, comportă-te natural și fii plină de umor în replici. Până la urmă granița dintre adevăr și imaginație este foarte fină. Și noi când povestim despre persoane și întâmplări, spunem, de fapt, punctul nostru de vedere despre acele persoane și întâmplări. Poate oamenii respectivi știu doar frânturi de informație, într-un anumit context și poate că ei nu le interpretează ca secrete jenante. Emoții ca rușinea, jena și vinovăția sunt produse de discrepanțe dintre anumite principii etice ideale pe care le avem și ce facem în realitate. În primul rând, sunt niste creații proprii”.