”Te-ai putea simți surprinsă, dezorientată, frustrată sau tristă, dar, oricare ar fi sentimentele tale la aflarea veștii, ele pot fi transformate”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.
Probleme majore în relație
”O interpretare a gestului său este clară și la îndemână: există probleme majore în relație”, spune specialistul. ”Sigur ele au fost resimțite de ambii parteneri, doar că aceștia pot avea interpretări diferite. Poate tu îți dorești mai multă deschidere și apropiere pentru rezolvarea lor, în timp ce el vrea să experimenteze libertatea, detașarea, eventual să cunoască alte persoane. Deși interpretările sunt diferite, este bine să înțelegi – oricât de greu ar fi – că există niște dificultăți mari în căsnicia voastră și că pauza poate fi un precursor al despărțirii. Chiar dacă pe moment ai putea să-l influențezi și să-și schimbe decizia, ar fi un rezultat de moment, obținut prin presiune. Problemele și dorința lui de a avea o pauza ar persista”.
Stabiliți împreună detaliile și cât ține pauza
Bun, și ce faci mai departe? Psihoterapeutul este de părere că ar fi bine să stabiliți de comun acord detaliile: durata pauzei, dacă veți fi sau nu în contact și cum, dacă le veți respecta strict sau este loc de schimbare pe măsură ce evoluează lucrurile. ”în paralel, este un moment bun pentru tine de a te concentra asupra ta însăți”, spune Tedy Creștin care te sfătuiește ca timpul liber să îl petreci practicând sport sau un hobby pe care l-ai neglijat sau de care ai vrea să te apuci. Este momentul să cunoști și oameni noi – nu neapărat un potențial partnener – ci să îți lărgești cercul de cunoștințe. Fă orice, dar nu încerca să îți manipulezi partenerul să se întoarcă, nici nu pune presiuni asupra lui și nu-l suna zilnic. Toate acestea ar avea efect contrar.
Concentrează-te pe greșelile tale
În această perioadă, îți vei clarifica și sentimentele tale și să înțelegi ce și de ce nu a mers. Ar fi bine să te concentrezi pe greșelile tale nu pe ale soțului. Bineînțeles că atunci când ceva nu merge bine ambii sunt de vină, dar stă în puterea ta să te schimbi pe tine însăți, dar nu îl poți schimba pe celălalt, oricât ai încerca. Iar atitudinea acuzatoare nu este una de natură să domolească cearta, ci să o ațâțe. Ar fi bine și să te hotărăști dacă mai dorești să fii cu el, în cazul în care el se va întoarce, cum ai vrea ca lucrurile să se schimbe și să discuți toate astea cu el. ”Dacă înainte ceva nu mergea bine – iar el a hotărât că pauza e soluția, pe când tu considerai că ar trebui să înfruntați dificultățile împreună, poate exista o neconcordanță majoră între voi cu privire la modul în care vă raportați la legătura voastră”, consideră psihoterapeutul. Așa că ar trebui să soluționați și această divergență în cazul în care vă doriți să continuați. Dacă va mai cere altă dată același lucru? Doar tu singură poți decide dacă vrei să rămâi sau nu cu el în astfel de circumstanțe.
Șanse de împăcare
”În primul rând, ar trebui să accepți că șansele de împăcare nu depind doar de tine și este posibil ca relația voastră să nu se mai redreseze niciodată, iar acesta să fie sfârșitul. Doar după ce accepți acest fapt și te detașezi puțin de problemă, poți face tot ce este posibil pentru a obține reconcilierea. Ar trebui să te concentrezi pe a-ți crește propria valoare. Atunci când vorbești cu partenerul aflat departe, spune-i ce ai mai făcut (nu ezita să te lauzi), ce planuri ai, unde ai vrea să mergi, ce mai vrei să faci. Nu îi spune mereu că ți-ai dori ca el să se întoarcă și că ești disperată fără el. Nu vei fi nici indiferentă, dar îi vei arăta că ești o ființă valoroasă, care se raportează la el cu afecțiune și căldura, însă care îi poate reda libertatea dacă el asta își dorește. Este și un bun moment pentru a analiza ce s-a petrecut și ce a fost greșit. Multe femei au anumite concepții despre cum trebuie să se desfășoare o relație și când lucrurile nu sunt ”cum se cade”, apar frustrările. În concluzie, pentru reușita căsniciei, fie că au fost sau nu probleme, ar trebui să renunți la a gândi în șabloane.”
Sursa foto: 123rf.com