Părerea Cristinei Ion-Rădulescu este că ”disciplinarea este calea cea mai eficientă de a crește un copil responsabil”. Totuși, aceasta trebuie făcută în anumite condiții. Nu orice ceartă are efectul scontat. Iar bătaia nu ar trebui folosită deloc. Află mai jos cât de eficiente sunt pedepsele în educație. Și nu uita că disciplina fără bătaie este posibilă!

Cât de eficiente sunt pedepsele în educație. Corectarea comportamentului

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonPedeapsa are rolul de a corecta un comportament indezirabil. Ea trebuie aplicată în concordanță cu gravitatea faptei”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând: ”Trebuie să-i explici foarte clar copilului de ce este mustrat și care este obiectivul sancțiunii. Dacă nu înțelege aceste aspecte, va experimenta stări de confuzie, frustrare sau chiar umilire”. În cazul în care micuțul nu înțelege regulile, nu va ști să se conformeze lor. Va trăi cu teama că va fi certat, dar nu va ști cum să prevină asta. În plus, ”un sistem de pedepse trebuie să funcționeze în raport cu unul de recompense. Răsplătim copilul atunci când face bine, pentru efortul depus, și îl sancționăm pentru comportamente indezirabile”.

Citește și: Studiu: mamele din România își educă micuții prin bătaie

Cât de eficiente sunt pedepsele în educație. Vorbește-i cu calm și fermitate

Este important și să nu fi nervoasă atunci când îl pedepsești. Dacă îți verși nervii pe el, rezultatele nu vor fi cele pe care ți le dorești. Poate că unii copii se vor feri să mai facă lucrul pentru care au fost certați, dar se vor simți răniți și se vor îndepărta treptat de părinți. Și aceasta va duce, în timp, și la faptul că nu îi vor mai asculta. Dacă, în schimb, îl vei pedepsi cu fermitate dar și cu calm, explicându-i ce a greșit și de ce, atunci el s-ar putea simți pe moment prost, dar își va da seama, în timp, că ai avut dreptate. Va înțelege de ce trebuie să asculte ce îi zici și vor fi mai multe șanse ca, pe viitor, să nu mai repete greșeala.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com