Unii văd Halloween-ul ca pe o sărbătoare inocentă în care copiii se costumează și primesc dulciuri. Alții spun că îi poate speria pe cei mici și că are influențe negative asupra minții lor în formare. Un studiu recent realizat în Statele Unite despre efectele Halloween-ului asupra copiilor tinde să dea dreptate celor care nu văd cu ochi buni această sărbătoare.

Citește și: Luminația aprinde candela amintirilor

Efectele Halloween-ului asupra copiilor – studiu realizat în SUA

Au existat puține studii despre cum afectează Halloween-ul copiii. Psihologii avertizează părinții că anumite aspecte ale sărbătorii i-ar putea speria pe cei mici. Îi sfătuiesc să fie cu ochii pe copii și să le explice ce este real și ce nu.  Într-un studiu care a avut ca subiecți copii de 6-7 ani din zona Philadelphia, psihologul Cindy Dell Clark a observat că majoritatea părinților subestimează efectele Halloween-ului asupra copiilor, scrie site-ul livescience.com.

În mod curios, Halloween-ul este o sărbătoare în care adulții îi încurajează pe copii să aibă comportamente considerate taboo sau nepotrivite”, observă specialistul. ”Este izbitor cum teme legate de moarte sunt folosite ca distracție a copiilor”. În același timp, cei mici sunt protejați de orice altă mențiune la moarte și chiar nu sunt aduși la înmormântările persoanelor dragi care au murit. Sunt feriți să vadă persoane care suferă de boli grave sau sunt pe patul de moarte pentru a nu fi afectați.

Efectele Halloween-ului asupra copiilor. Când poate fi periculos

”Copiii, până la o anumită vârstă nu fac diferența între planul real și cel imaginar. Anumite lucruri care par amuzante pentru adulți, pot fi absolut înspăimântătoare pentru ei”, avertizează psihologul. În timpul studiului, Clark a observat copii mici care și-au acoperit ochii atunci când au văzut ornamentații clasice de Halloween în care apar cimitirea sau case bântuite.

Copiii interpretează farsele de Halloween în mod diferit, în fucție de situația personală. Pot fi mai afectați cei care au experimentat în ultimul timp moartea unui animal de casă sau a unei rude. O spaimă de Halloween poate avea efecte negative mult timp după aceea.

5 lucruri pe care probabil nu le știai despre Halloween

Efectele Halloween-ului asupra copiilor – accidente grave din cauza costumelor

Dr. John Nagurney, medic la secția primire urgențe la Massachusetts General Hospital și profesor la Harvard Medical School avertizează:

”La fiecare Halloween vedem copii ajunși la Urgențe cu probleme legate de costume. Măști care nu le vin bine nu îi lasă să vadă, costume prea mari sau care au extensii îi fac să se împiedice și au loc accidente”. Și consumul excesiv de dulciuri din această perioadă îi poate aduce pe copii la spital. În plus, psihologul Cindy Dell Clark avertizează că miezul Halloween-ului este celebrarea morții.

Citește și: Frica de moarte sau de eșec, aliatul sau duşmanul nostru?

Scurtă istorie a Halloween-ului

Halloween-ul din ziua de azi provine dintr-o sărbătoare a vechilor celți care trăiau pe teritoriul Marii Britanii de azi. În urmă cu mai bine de 2000 de ani ei celebrau la sfârșit de octombrie noul an. Ei credeau că la sfârșitul verii, la vremea recoltei și a începutului de iarnă, spiritele vin în lumea celor vii. Sărbătoarea se numea Samhain. Celții și populațiile anglo-saxone credeau că în noaptea de 31 octombrie spiritele rele pot controla lumea. Peste tot roiau diavoli, fantome, vrăjitoare și alte puteri supranaturale malefice. Încercau să le sperie aprinzînd focuri. Totodată, această noapte era cea mai propice divinației. Atunci puteau ghici ce se va întâmpla în anul următor: cine se va căsători, cum va fi norocul sau sănătatea fiecăruia, cine va muri.

Obiceiul modern de a da dulciuri și de a se costuma are rădăcinile abia în Anglia medievală. Pentru a evita să fie recunoscuți de spiritele rele, oamenii se deghizau și-și puneau măști. Puneau la fereastră strachini cu mâncare pentru a îmbuuna fantomele. Practica s-a transformat în ziua de azi în obiceiul de a da dulciuri copiilor care bat la ușă costumați în fantome și spiriduși. Ei amenință că vor bântui casa celor care îi refuză.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com