La ora actuală, Instagram a depășit 1 miliard de utilizatori activi în fiecare lună, iar 500.000 dintre ei activează zilnic pe această rețea. De asemenea, 68% dintre utilizatori sunt femei, 80% sunt din afara Statelor Unite, iar 72% dintre adolescenți folosesc Instagram, potrivit Omnicore Agency. Este o platformă utilă în anumite cazuri, dar tot ce e mult strică. Află care sunt 6 efecte psihologice negative ale folosirii în exces a Instagramului.

În opinia psihologului Lenke Iuhoș, dincolo de beneficiile oferite de Social Media, sunt totuși 6 efecte psihologice negative generate de folosirea Instagram-ului:

Citește și: Activitatea fizică nu are efecte doar asupra corpului. 5 moduri în care mișcarea îți poate îmbunătăți starea de spirit

Efecte psihologice negative ale folosirii în exces a Instagramului: Anxietate crescută

Cunoaşterea persoanelor noi de pe Instagram, ştiri noi, poze ca la carte… Oamenii care trăiesc mai mult în mediul online au tendința de a trata viața reală numai pe fugă. Se bucură când primesc calificative în mediul online. În schimb, nu prea îi mai interesează opinia oamenilor despre ei în viața reală. Instagram-ul, mai nou, oferă o imagine distorsionată, în sensul că sunt evidențiate, tăiate din context, doar momentele în care zâmbim pentru câteva secunde. Aceste imagini sunt percepute de mulți ca un model care se poate îndeplini. De aceea, stările de anxietate ale utilizatorilor au crescut exponențial”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: Narcisismul la copii. Care sunt semnele și cum rezolvi problema

6 efecte psihologice negative ale folosirii în exces a Instagramului: Depresia

Depresia este mai frecventă în rândul persoanelor care accesează automat la prima deschidere a telefonului orice mediu de socializare. Din păcate, sunt mulţi tineri care nu ştiu cum, unde şi de ce să socializeze. Mulţi nu simt că socializarea reală se face cu perseverenţă şi răbdare în mediile cu care ei au tangenţă. Se autoexclud şi doar cu un click se refugiază în viaţa colorată, mişcătoare de pe Instagram. Avem motive să credem că vizitele exagerate în lumea virtuală reduc treptat formele obișnuite de contact social. Acest lucru se leagă de tulburările psihice ulterioare care apar. Simptomele se dezvoltă şi comportamentele se adâncesc în timp. Omul își pierde interesul de a intra în contact cu ceilalți. Devine trist şi obosit. Nu e de mirare că dă vina ușor pe oricine și orice. Creierul e învăţat să codifice situaţiile neplăcute. Profunzimea lucrurilor de pe Instagram stă în percepţia postărilor și a concluziilor trase în gândirea internă proprie. Acesta poate provoca reacţii de tristețe profundă, de devalorizare, nepăsare. Tot ce nu merge conform aşteptărilor, provoacă tristeţe și neputinţă”, declară psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: N-ai cum să nu râzi. Un tătic a vrut să-i dea o lecție fiicei lui care postează imagini sexy cu ea pe Instagram și a început să-i parodieze selfie-urile. Rezultatul e  demențial

Efecte psihologice negative ale folosirii în exces a Instagramului: Singurătate

E dureros să vezi oameni care trăiesc alături, stau la masă împreună şi au telefonul tot timpul în mână. Ochii lor strălucesc în ecranul schimbător al aparatului. Sunt doi şi, totuși, singuri. Această percepție este concomitentă cu trăirea unor emoţii disfuncţionale, emoţii care au puterea de a-l extrage pe om din viaţa fluctuantă și îl aruncă în singurătate. Nu este vorba de o singurătate în care persoana nu este înconjurată de nimeni, ci de acel tip de singurătate în care oamenii roiesc în jurul nostru, dar nu interacționăm decât superficial cu ei. Este o singurătate a minții, a percepției”, spune Lenke Iuhoș.

Efecte psihologice negative ale folosirii în exces a Instagramului: Calitatea slabă a somnului

Somnul este modul de refacere a corpului. Trecerea de la starea de veghe la cea de somn e preferabil să fie făcută cu uşurinţă. E bine să ştim că avem nevoie de acele clipe de odihnă, care poate sunt furate de momentele pe care mulţi le pierd prin utilizarea Instagramului până la orele târzii. Amânând instalarea somnului, automat se dezechilibrează programul de refacere. A doua zi apar acele mici clipe de disconfort care doar prin somn pot fi remediate. Mai grav e atunci când, în timpul somnului, la o trezire noctură, se deschide profilul de socializare. Persoana își verifică numărul de like-uri, prezenţa persoanelor la acea oră, postări şi multe lucruri fără sens. Aceste informaţii rup tăcerea creierului şi îl pun în acţiune. Astfel, apar în timp tulburări de somn, mai ales la copii şi adolescenţi”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Efecte psihologice negative ale folosirii în exces a Instagramului: Impactul negativ asupra imaginii propriului corp

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.roAdulții și adolescenții, în special femeile şi tinerele fete, se pot simți nesigure în pielea lor, văzând versiunea falsă a perfecțiunii altcuiva. Acest lucru poate duce la un nivel mai scăzut al satisfacției de viață și poate afecta drastic starea de spirit a unei persoane. Poate întări sentimentul de comparație și poate determina disperarea. O postare poate să genereze aşteptări nerealiste la tinerii vizitatori. Imaginile, dar mai ales poziţiile de fotografii formează percepţia sinelui prin asemănarea propriului corp cu poze care, de multe ori, sunt aranjate în așa fel încât, cel care apare în poză să fie versiunea lui cea mai bună. Mulţi nu au încercat încă să vizualizele Instagram-ul cu detaşare”, explică specialistul.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com