De obicei, femeile sunt cele care critică mai tot timpul, dar bărbații pot fi mai duri atunci când o fac. Cel mai greu e ca omul pe care îl iubești să aibă această atitudine. Când ai un partener care îți scoate mereu în evidență scăpările, poți să ajungi mai ușor să nu mai ai încredere în forțele proprii. Pe de altă parte, fii atentă la ce spune. Uneori, o simplă replică poate fi interpretată ca ceva negativ fără ca celălalt să intenționeze asta. Ai putea fi tu hipersensibilă. Mai ține minte și faptul că este nemulțumit, în primul rând, de el însuși.

Perfecțiunea, vis irealizabil

Încearcă să deosebești critica de dragul criticii, cu cea care îndeamnă la schimbare. Are anumite lucruri cu care nu este de acord sau o face indiferent de subiect? Exprimă lucruri pe care, în mod realist, ai putea să le schimbi? Sau face asta doar pentru a te controla sau a te face să te simți vinovată? Dacă răspunsul la a doua întrebare este da, el e cel care ar trebui să-și schimbe atitudinea, nu tu. În schimb, dacă există anumite lucruri concrete care îl deranjează, ar fi bine să arăți că ești deschisă și îți dorești să te schimbi. Cere-i și lui sprijinul. Ar trebui să îți vadă micile progrese și să te încurajeze, nu să fie dezamăgit că nu ai ajuns încă la perfecțiune. Este clar că aceasta nu poate fi atinsă, iar a trăi în cuplu înseamnă și să accepți micile scăpări ale celuilalt.

Critica în public

O altă poveste este dacă te bruftuluiește în fața altor persoane. Una este să își exprime nemulțumirea când ești doar tu de față, alta este să te devalorizeze în fața prietenilor sau a familiei. Schimbă subiectul cât mai repede și amână discuția pentru momentul în care veți fi singuri. Avertizează-l că nu îți mai dorești astfel de intervenții și că te umilește atitudinea lui. Alege să vorbiți într-un moment în care sunteți odihniți despre ce vă nemulțumește pe amândoi și găsiți o cale de a remedia situația. Este important să afli și perspectiva partenerului și să accepți că lucrurile pot fi făcute în mod diferit. Totodată, atunci când te critică, ar fi bine să nu contraataci, adică să nu îi spui imediat ceea ce te deranjează și pe tine la el. Veți ajunge la ceartă și cu greu veți putea să faceți pace pentru că și el va face același lucru și cine știe când se va termina.

cristina radulescu-ion psihologSchimbare realistă

” Uneori, este cazul să ții cont de criticile lui, atunci când realizezi că are dreptate. Încearcă, pe cât posibil să nu o iei personal. El este nemulțumit nu de tine, ci de un anumit comportament al tău. Vorbește cu el să vezi care sunt lucrurile pe care ar vrea să le schimbi și vezi dacă este realist. În cele mai multe cazuri, critica nu face decât să sporească frustrarea celuilalt și probabil să înrăutățească situația. Dacă, de exemplu, ești nervoasă pentru că lucrurile nu merg bine la serviciu, dar îți verși nervii pe el, ar trebui să îi spui care este, de fapt, problema ta. Astfel, nu va mai lua personal. În cazul în care el este perfecționist și are pretenții nejustificate, ar trebui să învețe cum să și le dozeze. În caz contrar, va avea deziluzii destul de mari și nemulțumirea va crește nu numai față de tine, ci față de propria persoană.”